Lady in the Dark

Opera Zuid

Opera Zuid - Lady in the Dark

Liza Elliott, hoofdredactrice van een modemagazine, lijdt al maanden aan paniekaanvallen en depressies. Zowel privé als in haar carrière staat ze onder immense druk. Haar liefdesleven is gecompliceerd, ze kan niet kiezen tussen haar getrouwde baas en minnaar Kendall Nesbitt en filmster Randy Curtis, terwijl manager Charley Johnson haar alleen maar irriteert. Uiteindelijk besluit ze een psychiater te bezoeken. Door haar dromen te analyseren komen ze tot de kern van Liza's problemen.

Lady in the Dark was Kurt Weills eerste Broadway-hit, met teksten van Ira Gerschwin en Moss Hart. Gebaseerd op Liza's psychoanalyse ontspint het stuk zich in drie dromen, die als het ware een drieluik van mini-opera's vormen. De prachtige hoofdaria 'My Ship' loopt als rode draad door het stuk, dat door vele virtuozen is gecoverd, van Judy Garland tot Miles David. 

Maar Lady in the Dark is meer dan een stuk over de eisen die het leven en de maatschappij aan een vrouw stelt. Het is eerst en vooral heerlijk muziektheater met scherpe humor, fantasierijk verbeelde dromen en fantastische songs. Naast een sublieme combinatie van opera en Broadwaymuziek vormt deze opera ook een visueel spektakel met schitterende kostuums gebaseerd op mode uit de jaren 40. 

Deze revival van Broadway-opera Lady in the Dark wordt uitgevoerd door de veelbelovend Britse regisseur Anna Pool en de gevierde Amerikaanse dirigent David Stern.

Lady in the Dark wordt uitgevoerd in het Engels met Nederlandse en Engelse boventiteling. Het is een coproductie van Opera Zuid en Les Théâtres de la Ville de Luxembourg. In samenwerking met philharmonie zuidnederland. Met ondersteuning van de Kurt Weill Foundation for Music.

za 12 nov 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
19:30 - 22:10 / 1 pauze
Inleiding 18:30
Sterrang € 50
Rang 1 € 45
Categorieën - Opera
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
Première

Gezongen in het Engels met Nederlandse en Engelse boventitels

 

INLEIDING DOOR LEN VAN SCHAIK

O

 

Pool reflecteert met een knipoog op de gedateerde man-vrouw verhoudingen in de jaren '40.

 

Lady in the Dark is een verrukkelijke, veel te onbekende ‘Broadway-opera’

★★★★
NRC
Opera Zuid - Lady in the Dark Opera Zuid - Lady in the Dark Opera Zuid - Lady in the Dark Opera Zuid - Lady in the Dark

Cast Sylvia Poorta, Maartje Rammeloo, Alexia Macbeth, Elliott Carlton Hines, Simon Butteriss, Quirijn de Lang, Jeremy Finch White, Veerle Sanders en Nienke Nasserian

Aerial kunstenaar Dreya Weber

Dansers Dreya Weber, Alice de Maio, Jolanda Bazzi, Gijs Hanegraaf, Edgar Sagarra Portmondo van der Wiel, Niels Gordijn

Regie Anna Pool

Muzikale leiding David Stern

Decor- en kostuumontwerp Madeleine Boyd

Choreografie Rebecca Howell

Lichtontwerp Bretta Gerecke

Dramaturgie Joep Hupperetz

Koorleiding Jori Klomp

Koor Theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht

Orkest philharmonie zuidnederland

FOTOGRAFIE Hugo Thomassen, Bjorn Frins