Opera Zuid

Die Zauberflöte

Opera Zuid

Die Zauberflöte

Hoe bevrijd je jezelf uit een opgedrongen rolpatroon? Opera Zuid brengt een actuele enscenering van Die Zauberflöte, Mozarts meesterwerk over de hachelijke weg naar zelfstandigheid.

Het verhaal lijkt simpel: Pamina is ontvoerd door een priesterorde; haar moeder, de Koningin van de Nacht, stuurt de jonge prins Tamino op pad om haar te bevrijden. Maar  terwijl Tamino dieper binnendringt in het rijk van de priesters, verandert het sprookje langzaamaan in een initiatieritueel… Een mystiek verhaal over jonge mensen die leren hun eigen weg te gaan.

Mozart bediende zich bij het componeren van de opera van een wonderlijke mengeling van stijlen: klassieke aria’s, gewijde koorpartijen, volkse melodieën. Hij bewees zijn meesterschap in de manier waarop hij dat alles tot een muzikale eenheid smeedde: nergens verliest de opera zijn dramatische kracht. In deze productie brengt een grotendeels Nederlandse topcast de iconische rollen tot leven. 

Regisseur Jorinde Keesmaat ensceneert Die Zauberflöte als eigentijds theater, zonder romantische opsmuk. Het decor en de kostuums verbeelden een wereld waarin mannen- en vrouwenrollen scherp zijn gedefinieerd. Daarbinnen zoomt Keesmaat in op de positie van Pamina: een jonge vrouw, gevangen in een mannengemeenschap waar Verlichtingsidealen hand in hand gaan met een verstikkend vrouwbeeld. Wat gebeurt er als Pamina die idealen van persoonlijke vrijheid en autonomie ook voor zichzelf opeist?

 

'Mysterieus, koddig, fascinerend, hoopgevend en onuitputtelijk
inspirerend tegelijk!'

 

zo 8 dec 2019
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:40 / 1 pauze
Inleiding 19:00
Prijs € 40
Sterrang € 45
Opera
Tickets

Info
Dernière

Gezongen in het Duits met Nederlandse boventitels

O
Die_Zauberflöte_Opera_Zuid_1_Joost Milde.JPG Die_Zauberflöte_Opera_Zuid_6_Joost Milde.JPG Die_Zauberflöte_Opera_Zuid_2_Joost Milde.JPG Die_Zauberflöte_Opera_Zuid_8_Joost Milde.JPG

Opera van
Wolfgang Amadeus Mozart

Muzikale leiding
Benjamin Bayl 

Regie
Jorinde Keesmaat

Scenografie
Ascon de Nijs

kostuums
Leo van den Boorn

lichtontwerp
Paul van Laak     

dramaturgie
Wout van Tongeren      

Muzikale begeleiding 
philharmonie zuidnederland

koor
Theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht        

Inleiding
Len van Schaik

Fotografie

Joost Milde