Orphée aux Enfers

Opera Zuid

Opera Zuid - Orphée aux Enfers

Schaamteloos, hilarisch en een beetje brutaal! In de komische opera Orphée aux Enfers geeft meestersatiricus Jacques Offenbach een draai aan deze klassieke mythe. Eurydice haat de muziek van Orpheus, wijst haar burgerlijke leven af en reist daarom met haar minnaar Pluto naar de onderwereld. De goden, verveeld met hun rijke en machtige levens, besluiten Eurydice te volgen. Hun verschijning in de onderwereld leidt tot een extravagant en bevrijdend feest, waarbij de ‘Galop infernal’ dans (nu beter bekend als de cancan) uitbarst tot een euforisch hoogtepunt. 

Na het succes van Fantasio (2019) regisseert Benjamin Prins opnieuw een opera van Offenbach bij Opera Zuid. Orphée aux Enfers is een parodie op de oudheid en toont het conflict tussen hel en paradijs. ‘Er is geen goed zonder kwaad, geen verantwoordelijkheid zonder plezier. Ons huidige positieve mensbeeld is zo eenzijdig, terwijl de mens behoorlijk ambivalent is. Dat wil Offenbach ons laten zien.’ De magie van de goden sluit naadloos aan bij de bruisende muziek van Offenbach. ‘De muziek is kwetsbaar als een zeepbel én extreem extravagant.’

De opera speelt zich niet alleen af in de oudheid, het stuk haakt ook in op de actualiteit. ‘Ik ga pingpongen met tijdlijnen’ vertelt Prins. Met een uitstapje naar de 18e eeuw, een knipoog naar politici uit de 21e eeuw en zo keren we terug naar de Atheense Akropolis in de oudheid.

Offenbachs beroemde operette neemt de hak op zowel mythologie als de menselijkheid en bevat verliefde stervelingen, vermomde goden en levendige melodieën.

do 25 mei 2023
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
19:30 - 21:40 / 1 pauze
Inleiding 18:30
Sterrang € 50
Rang 1 € 45
Opera
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Gezongen in het Frans met Nederlandse en Engelse boventitels

 

INLEIDING DOOR LEN VAN SCHAIK

O

 

‘Orphée aux Enfers van Opera Zuid is een waar operafeestje’

★★★★
Volkskrant

‘Orphée aux Enfers als een actuele lachspiegel’

★★★★
NRC

‘Offenbachs satire druipt treffend van de kietelende kitsch’

★★★★★
De Limburger

 

JM--20230518-6262.JPG JM--20230518-5914.JPG JM--20230513-4387.JPG JM--20230513-4147.JPG

Opera van Jacques Offenbach
regie Benjamin Prins

Muzikale leiding Enrico Delamboye

spel Amel Brahim-Djelloul (Eurydice), Mark Omvlee (Pluton), Roger Smeets (Jupiter), Francis van Broekhuizen (Junon), Mathys Lagier (Orphée), Thomas Morris (Bacchus/Opinion Publique), Jeroen de Vaal (Mercure), Anna Emelianova (Diane), Olivier Hernandez (John Styx), Marina Ruiz (Vénus), Sophie Collin (Cupidon), Tom Jansen (Apollon)
Decorontwerp Marloes en Wikke

kostuumontwerp Marrit van der Burgt

Choreografie Willy Laury

koor Theaterkoor Opera Zuid i.s.m. Kooracademie Maastricht

orkest Philharmonie zuidnederland 

foto Hugo Thomassen, Joost Milde