L’Elisir d’Amore

Opera Zuid

29.05.2021 Opera Zuid - Das Liebesverbot - verticaal (c) Bjorn Frins

Of een liefdesdrank als medicijn die de onbereikbare liefde binnen handbereik brengt echt werkt, dat is de vraag. Het medicijn moet een snelle oplossing bieden voor een in werkelijkheid ingewikkeld en universeel probleem: verliefd worden op wat eigenlijk onbereikbaar is. Het is deze thematiek die centraal staat in L’elisir d’amore, oftewel het liefdeselixer, een komische opera van Donizetti uit 1832. En dat is zo’n dertig jaar vóór die andere opera met een befaamde liefdesdrank: Tristan und Isolde.

Samen met Rossini en Bellini is Donizetti dé componist van het Italiaanse belcanto stijl uit het begin van de negentiende eeuw. Lyrische schoonheid en komische aria’s wisselen elkaar af in deze opera. Het beroemdste fragment van de opera is de aria ‘Una furtiva lagrima...’ (‘Een heimelijke traan...’). Tenor Nemorino zingt deze ontroerende romanza als hij ziet dat zijn geliefde Adina steels een traantje wegpinkt.

De opera wordt gebracht in een bijzondere bewerking en vormt een eigentijdse komedie met jonge zangers en een geheel nieuw muzikaal arrangement. De productie zal bestaan uit een ensemble van vijf solisten en twaalf musici.  

Opera Zuid, Nederlandse Reisopera en Nationale Opera & Ballet slaan de komende jaren de handen ineen en brengen dit seizoen L’elisir d’amore als coproductie naar theaters in heel Nederland. Hiermee wordt maximaal gebruik gemaakt van de expertise, kennis en ervaring van de individuele operahuizen waarbij gebruik gemaakt wordt van de zangers van de Opera Studio. Er wordt de jonge zangers op deze wijze een unieke kans geboden om hun veelzijdige talenten te ontwikkelen. 

za 29 mei 2021
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Prijs € 30
Opera
Tickets Wensenlijst
Info
O

Opera van

Gaetano Donizetti


Regie

Marcos Darbyshire

 
Spel

Julietta Aleksanyan, José Romero, Maksym Nazarenko, Sam Carl, Bibi Ortjens

 

Muzikale bewerking

Pedro Beriso


Muzikale leiding

Enrico Delamboy

 

Fotografie

Hugo Thomassen