De Sprong van Nijinsky

Esther Apituley

Esther Apituley - De sprong van Nijinski

De Sprong van Nijinski is een dansant theaterconcert gebaseerd op het leven van danser Vaslav Nijinski. Muzikaal uitgangspunt is Le Sacre du Printemps van Stravinsky, één van de meest revolutionaire werken van de 20ste eeuw. 

Het verhaal van Nijnski is er een van een obsessieve hang naar
het sublieme. Het is ook het verhaal over het afscheid van ‘het zelf’ en het opgaan in een groter geheel. De grenzen van ‘het zelf’ verdampen en de zenuwen, de zintuigen, groeien uit naar alles en iedereen buiten het lichaam, buiten het individu. Voor velen een diepgevoelde wens, een bevrijding, een ideaal. En een ziektebeeld. 
Nijinski wordt in 1919 gediagnosticeerd als schizofreen. Zijn Werdegang ontrolt zich in de dagboeken die hij tussen 1916 en 1919
schrijft.

“We zijn allemaal verantwoordelijk voor iedereen, maar ik ben meer verantwoordelijk dan al die anderen.”
   - Dostojevski, gebroeders Karamazov


Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het denken van het ondenkbare, het spel, de creatie, voor het zoeken naar de momenten dat je zweeft, en de angst voor de momenten om neer te komen.

Nijinski, een man van weinig woorden, probeert koortsachtig, tussen twee wereldoorlogen in, zichzelf en de mensheid in het gareel te houden. De woorden en gedachten volgen elkaar niet meer in een syntax of logica, de woorden zijn ontketend, stamelend. Ze analyseren of verklaren niks meer: ze lossen op in onbegrijpelijkheid, in het alles. Tussen de brokstukken zit Nijinski, de danser, catatoon, verstard. Brokstukken, als een blokkendoos, waar de eerste de beste kleuter naar toe zal kruipen en weer mee aan de gang zal gaan. Vrij, spelend, opgewonden zoekend in de wereld die zou kunnen zijn. Hoe ver moet je jezelf en de wereld verscheuren, om de wereld te veranderen?

vr 26 mei 2023
AINSI:
AINSI theaterzaal
20:30
Prijs € 20
Theaterconcert
Tickets
Zet op wensenlijst
T

Uitvoering
Thiago Bordin (ex-danser NDT)
Victor Lange (acteur, pianist)
Abeldhadi Baaddi (danser, beat boxer, electronica)
Mario Forte (eerste violist)
Esther Apituley (artistiek leider, altviolist)

Foto

Neeltje Knaap