De Sprong van Nijinsky

Esther Apituley

Esther Apituley - De sprong van Nijinski

“Iedereen is op zoek naar een diep menselijk verlangen naar onvoorwaardelijke bevestiging van zijn bestaan” 
- Nijinsky

De Sprong van Nijinsky is een theatraal dansconcert gebaseerd op het leven van de wereldberoemde danser Vaslav Nijinsky. We transformeren de Nijinsky jaren van het begin van de 20ste eeuw met dans en muziek naar de tijd van nu. Met rap, hiphop, rauwe punkteksten van Ko van den Bosch, geïnspireerd op de dagboeken van Nijinsky en de opwindende funk en pop ritmes van componist Chiel Meijering.

We zien een virtuoze danser (Scapino balletdanser Mischa van Leeuwen), die op jonge leeftijd schizofreen werd en niet meer in het openbaar wil dansen. Zijn vrouw Romola spoort hem aan om toch nog één keer te dansen, voor publiek. Vanwege zijn schizofrenie trekt Vaslav zich terug en leeft in zijn eigen wereld. Maar hij blijft dansen, in zijn eigen kamer, want zijn lichaam is het enige in het leven wat hem houvast geeft. 

In coproductie met
Scapino Ballet Rotterdam


Deze multidisciplinaire voorstelling is een pleidooi voor het loslaten van de werkelijkheid, en durven te zweven in een andere wereld. De Sprong van Nijinsky is een voorstelling niet alleen over een danser met een ongekend talent, maar ook over hoe het is om te leven en te creëren beïnvloed door psychoses, waarin er geen onderscheid is tussen fantasie en werkelijkheid. 
 

vr 26 mei 2023
AINSI:
AINSI theaterzaal
20:30 - 21:45
Prijs € 20
Theaterconcert
Tickets
Zet op wensenlijst
T
'De multidisciplinaire voorstelling De Sprong van Nijinsky maakt de opkomende waanzin van de legendarische danser tastbaar.'
★★★★
NRC Handelsblad 

 
'Ballet, dans, waanzin, beweging, muziek, mythe, rap, videokunst: het komt allemaal samen in De Sprong van Nijinsky.'
Theaterkrant
De Sprong van Nijinsky - Bart Grietens-5.jpg De Sprong van Nijinsky - Bart Grietens-57.jpg De Sprong van Nijinsky - Bart Grietens-50.jpg De Sprong van Nijinsky - Bart Grietens-27.jpg

Uitvoering
Mischa van Leeuwen (Scapino Ballet Rotterdam)

Victor Lange (acteur, muzikant)

Andy Ninvalle (choreograaf, beat boxer, rapper)
Esther Apituley (altviolist, spel)

ARTISTIEK CONCEPT Esther Apituley

REGIE Titus Tiel Groenestege 

TEKST Ko van den Bosch

COMPOSITIE Chiel Meijering 

VISUAL DESIGN Karl Klomp

Foto Titus Tiel Groenestege, Bart Grietens