Helge Slikker

As.

Helge-Slikker-As-David-Menkehorst HR (1).jpg

Helge Slikker schreef theatermuziek voor o.a. Toneelgroep Oostpool en componeerde muziek voor films als Kauwboy, waar hij een Gouden Kalf voor kreeg. Sinds 2000 komt hij met enige regelmaat op IJsland. De fascinatie en liefde voor dit onherbergzame eiland hebben geresulteerd in het opschrijven van een geschiedenis die zich afspeelt op de grens van de mensenwereld en de wereld van de Noordse mythologie. Een die gaat over rouw en het herontdekken van de liefde, over nietigheid en de goden verzoeken. Dit verhaal vormt de basis voor een bijzonder theatraal concert. Samen met muzikant Dave Menkenhorst neemt Helge u aan de hand van nieuw geschreven muziek mee op een avontuur over het hele eiland.


'Helge Slikker componeerde muziek voor films als Kauwboy,
waar hij een Gouden Kalf voor kreeg.'
wo 20 feb 2019
Theater aan het Vrijthof:
Bovenzaal
20:30 - 22:00
Prijs € 14
Theaterconcert
Tickets
T

Interview met Helge Slikker

Hoe is AS tot stand gekomen?
“De muziekvoorstelling is ontstaan uit verhalen die ik heb verzameld in alle jaren dat ik nu op IJsland kom. Het is een vertelling over identiteit, confrontatie en rouw, en over wat er nodig is om daarna weer door te kunnen. Samen met muzikant Dave Menkehorst en regisseur Paul de Munnik heb ik daar een theaterconcert van gemaakt.”

Waarom neem je ons mee naar het hoge Noorden?
“Ik heb iets met Scandinavië en het noorden. Met IJsland in het bijzonder. Het is er zo mooi dat het soms pijn doet. Het is er zo groot, zo weids, dat je merkt dat je er helemaal niet toe doet. Dat is beangstigend, maar ook bevrijdend. Als je daar rond rijdt voel ik een soort echtheid waar ik altijd naar op zoek ben. Geen facebook, geen afleiding, geen files, geen schreeuwers die het beter weten. Het leven daar voelt afgezonderd, nog steeds. Je bent er ondergeschikt aan de natuur. Die heeft het er echt voor het zeggen en is grillig. Je snapt dat de mythologie verbonden is met dat land. Je ziet de goden er bijna rondlopen.”

Hoe gaan we dat zien, horen, voelen?
“De ongrijpbare IJslandse geluiden klinken door in de singer-songwriterliedjes, het verhaal zelf is een surrealistische saga. We hebben gefilmd op het eiland, daarvan laten we beelden zien. As is een concert dat gaat luisteren en voelen als een film. Met verwijzingen naar de Noordse mythologie, omdat die de plek, het gevoel zo goed onderstrepen.”

Muziek/tekst

Helge Slikker

Muzikant

Dave Menkehorst

Regie

Paul de Munnik

Fotografie

David Menkehorst