Solar Orbiter: We are all children of the sun

Metropole Orkest & European Space Agency

Solar Orbiter: We are all children of the sun

Metropole Orkest & European Space Agency

Er is een mooie en verschrikkelijke reus die in de ruimte leeft, 150 miljoen kilometer van de aarde. Een reus die licht, warmte en voedsel geeft aan het leven op de aarde, in de oceanen en in de lucht. Maar de reus kan onze moderne technologische samenleving ook in gevaar brengen met krachtige zonnevlammen. Dus hoewel de zon al sinds het prille begin van de menselijke beschaving een bron van inspiratie is geweest, moeten we ons best doen de reus beter te begrijpen.

Het Metropole Orkest en de European Space Agency (ESA) slaan de handen ineen om een ode te brengen aan dit bijzondere hemellichaam. Aan de hand van de mooiste muziek geïnspireerd door de zon en fascinerende beelden van ruimtevaartuig Solar Orbiter neemt ESA-wetenschapper Mark McCaughrean je mee op een ruimtemissie. 

Presentatie in handen van Twan Huys


Solar Orbiter, een missie van de European Space Agency in samenwerking met NASA, werd in februari 2020 gelanceerd en bevindt zich inmiddels in een baan rondom de zon. Nooit eerder was men in staat om zó dichtbij foto’s te maken en ook de poolgebieden van de zon te bestuderen. De komende jaren hopen wetenschappers met de data die Solar Orbiter verzamelt een aantal diepgaande vragen over het gedrag van de zon te beantwoorden. Vragen die voor de gehele mensheid van belang zijn, we zijn immers allemaal ‘children of the Sun’.

Speciaal voor deze concertreeks schrijven componisten Tijn Wybenga en Corrie van Binsbergen nieuwe muziek. Tijn: “Ik ben gefascineerd door wetenschappelijke inzichten over aurora en sonificatie en ga dat verwerken in mijn muziek.” Ook Corrie van Binsbergen heeft zich verdiept in het onderzoek van de Solar Orbiter. “Mijn invalshoek is een combinatie van het wetenschappelijke en mythologie, ik laat mij onder andere inspireren door de Mythe van Phaëton”, aldus Corrie.

ma 24 apr 2023
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:00 / 1 pauze
Sterrang € 44,50
Rang 1 € 39,50
Theaterconcert
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Deze voorstelling is tweetalig:
Mark McCaughrean vertelt in het Engels en Twan Huys presenteert in het Nederlands

T

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en Fonds Podiumkunsten.

MO_ESA_1080x1350_def.png

Met wetenschapper
Mark McCaughrean 
Presentator
Twan Huys

Dirigent
Jochen Neuffer

Componisten
Tijn Wybenga en Corrie van Binsbergen