de KOE en mugmetdegoudentand

Seks(e)(n)

de KOE en mugmetdegoudentand

Seks(e)(n)

De KOE zet de genderverhoudingen op scherp. Gedaan met de ongelijkheid, niet langer moet één vrouw (Natali Broods) zich weren tegen twee mannen (Peter Van den Eede en Willem de Wolf). Want ze nodigden een vierde uit: Lineke Rijxman, theatermaakster bij het Amsterdamse gezelschap mugmetdegoudentand.

Het viertal laat zich inspireren door Goethe’s roman Die Wahlverwandtschaften, door de schrijver opgezet als een amoureus experiment genre Temptation Island. Vallen de personages ten prooi aan hun passies, hun driften, de zogenaamde natuurwetten? Of zegeviert de ratio? Het einde was toen ook al catastrofaal.

In seks(e)(n) wordt het boek volledig uitgekleed. Met dezelfde ingrediënten – twee mannen, twee vrouwen, een tuin – beginnen de vier makers aan een totaal nieuw experiment, in een eigentijds klimaat. In Goethe’s tijd was de natuur nog een plek zonder mensen: wij konden niet zonder haar bestaan, maar zij kon prima zonder ons. Anno 2019 hebben we zo goed als elke vierkante centimeter van de aardbol bezet, gecontroleerd en geconditioneerd, en op die manier ontnomen van haar wildheid, haar onvoorspelbaarheid. Wat is nog “natuurlijk”? 

Seks(e)(n) gaat over hokjes en labels, over definities en appropriaties, over vrijheid en maakbaarheid. Vier mensen banen zich een weg door een lexicon van nieuwe en oude termen, proberen die te grijpen en te verfijnen. In seks(e)(n) gaat het erom steeds onderweg te zijn, in de sprong. Bovenal is seks(e)(n) een opening.

di 3 dec 2019
AINSI:
Theaterzaal
20:30 - 22:10
Prijs € 17,50
Toneel / Theater
Tickets

Info
T
de KOE en mugmetdegoudentand seks(e)(n) Scènebeeld seks(e)(n) © Koen Broos_3.jpg Scènebeeld seks(e)(n) © Koen Broos_5.jpg Scènebeeld seks(e)(n) © Koen Broos_6.jpg
"Slim, amusant metatheater (...) ontroerend en krachtig" 

De Standaard ★★★★

"Seks(e)(n) behoort tot het mooiste, ontroerendste en belangrijkste dat De Koe ooit gemaakt heeft"

Knack Focus ★★★★

"Een stuk dat nauwelijks verveelt en in de meest serieuze onderwerpen ook de nodige humor ontbloot (...) een interessant en verdomd entertainend kijkstuk"

De Morgen ★★★

"Een heerlijke en ook komische toneelavond vol intellectueel amusement met een verrassend en spectaculair slot"

Scènes ★★★★

Theatershuttle

Theater aan het Vrijthof biedt bij voorstellingen in AINSI de mogelijkheid om voor €7 met een busje heen en terug te reizen.

Meer informatie Over AINSI Theatershuttle

Spel

Lineke Rijxman, Natali Broods, Willem de Wolf, Peter Van den Eede

 

Fotografie

Koen Broos
 

Deze productie kwam tot stand met de steun van de Tax Shelter maatregel van de Belgische Federale overheid met de hulp van Gallop Tax Shelter. In coproductie met Het Laatste Bedrijf.