Een meeuw

Toneelgroep Maastricht

Een meeuw

Toneelgroep Maastricht

Met Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse, Tim Helderman

Voorjaar 2022 zetten schrijver Ilja Leonard Pfeijffer en regisseur Michel Sluysmans hun samenwerking voort in een vernieuwde en sprankelende versie van één van de bekendste stukken uit de toneelliteratuur: Anton Tsjechovs De Meeuw. Wendell Jaspers en Thijs Römer spelen de hoofdrollen in deze ernstige komedie over onvervulde verlangens, getroebleerde familiebanden, opvlammende generatieconflicten, de immer doortikkende tijd en vooral: heel veel liefdesverdriet.

Weinig verhaal en heel veel liefde


Een meeuw speelt zich af in een theaterfamilie. Moeder Arkadina (Jaspers) staat als actrice aan de top van haar roem, maar voelt de hete adem van de jongere generatie in haar nek. Ze heeft een relatie met de sterschrijver Trigorin (Römer), wiens talent kleiner is dan zijn bekendheid doet vermoeden. Arkadina’s zoon Kostja droomt van een carrière als toneelschrijver, zijn vriendinnetje Nina wil actrice worden. Alle personages hopen op een mooier leven. Vergeefs. Want dromen van een ander leven is altijd mooier dan dat leven zelf.

Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde en Peachez brengen Pfeijffer en Sluysmans een moderne interpretatie van één van de bekendste toneelklassiekers. Een meeuw wordt een tragikomisch gevecht met de zinloosheid van het bestaan. Een feest van mislukkingen, bevolkt door personages die spijt hebben van het verleden, dromen van de toekomst, en vergeten te leven in het nu. Smachtende zielen die het geluk net niet binnen handbereik hebben. Het kan niet anders dan dat het publiek zich hierin zal herkennen.

Note for English speakers: On Sunday 24th April, the theatre play A Seagull (Een meeuw) will be shown with English surtitles. In addition, there will be an English introduction with a cast or crew member in advance of the performance.

zo 24 apr 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:10
Inleiding 19:00
Sterrang € 34,50
Rang 1 € 29,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Met Engelse boventitels bij de voorstelling op zondag 24 april

T

ZIE OOK

INTERVIEW MET THIJS RÖMER EN ILJA LEONARD PFEIJFFER OVER EEN MEEUW IN DAGBLAD DE LIMBURGER


"De aankleding van Een meeuw is uiterst sober. Dat zorgt voor een heel andere beleving en legt de focus veel meer op de acteerprestaties van de spelers. En die zijn zonder meer indrukwekkend. Het spelplezier spat er vanaf in deze voorstelling. [...] De humor en zelfspot die de melancholische dialogen verluchtigen , maken dit verhaal over menselijk leed zeer de moeite waard."

★★★★ 
Dagblad de Limburger

"Michel Sluysmans blijkt de ideale regisseur voor Pfeijffers eigenzinnige Meeuw. Hij heeft er een wonderschone, originele en bij tijd en wijle ook grappige voorstelling van gemaakt. Zijn spelers heeft hij tot een hecht ensemble gesmeed, waarin de rollen nagenoeg gelijkwaardig zijn."

★★★★★ 
De Volkskrant

Een meeuw - Toneelgroep Maastricht Een meeuw - Toneelgroep Maastricht Een meeuw - Toneelgroep Maastricht 2022 TGM Scènebeelden Een meeuw foto Ben van Duin (1).jpg

Tekst
Ilja Leonard Pfeijffer 
Regie
Michel Sluysmans

Spel

Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse, Tim Helderman

DECORONTWERP

Michiel Voet

LICHTONTWERP

Bart van den Heuvel

kostuumontwerp

Sabine SNijders

dramaturgie

Paul Slangen

fotografie
Stephan Vanfleteren
Ben van Duin