Geschiedenis van geweld

Theater Oostpool | Toneelschuur Producties

Geschiedenis van geweld

Theater Oostpool | Toneelschuur Producties

Abdel Daoudi regisseert de toneelbewerking van Geschiedenis van Geweld, de tweede autobiografische roman van sterauteur Édouard Louis (o.a. Weg met Eddy Bellegueule). 

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ‘s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheimzinnige jongen. Ze praten, flirten en brengen uiteindelijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De volgende ochtend trekt Reda een pistool en verkracht Édouard. De reacties op het dramatische incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machtsstructuren bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Het is voor het eerst dat het toneelstuk Geschiedenis van Geweld in Nederland op toneel wordt opgevoerd. Het is de tweede toneelbewerking van Toneelschuur Producties van de Franse bestsellerauteur Édouard Louis, na de gelauwerde voorstelling Weg met Eddy Bellegueule in regie van Eline Arbo. 

Abdel Daoudi: 'Geschiedenis van geweld is zowel genadeloos als vol van genade. Édouard weigert om van de dader alleen maar een dader te maken, of zelf de rol van het slachtoffer te spelen. Hij staat het zichzelf en anderen niet toe om medemensen te reduceren. Hoe vanzelfsprekend en troostend dat soms kan zijn. Édouard neemt ons mee in een nietsontziende ontleding van de gebeurtenissen die nacht. Hij maakt zichtbaar wat onzichtbaar is: hoe systemen van klasse, cultuur en seksualiteit ons allemaal in de greep houden. Zijn persoonlijke verhaal wordt een 'case study' in radicale empathie.'

za 3 dec 2022
AINSI:
AINSI theaterzaal
20:30 - 22:05 / 0 pauzes
Prijs € 22,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
T


‘Theaterbewerking van Edouard Louis’ roman is hartverscheurend.’ 

★★★★
NRC

‘Verrassend veel lucht en humor […] Eelco Smits is schitterend in de mooie, veeleisende hoofdrol.’ 

★★★★
Volkskrant

 ‘Knap de hokjesgeest ontrafeld.’ 

★★★★
Trouw

‘Waanzinnige spanningsopbouw door de ijzersterke dialogen en handelingen […] Indrukwekkend.’ 

Theaterkrant 
 

Theater Oostpool en Toneelschuur Producties - Geschiedenis van geweld Theater Oostpool en Toneelschuur Producties - Geschiedenis van geweld Theater Oostpool en Toneelschuur Producties - Geschiedenis van geweld Theater Oostpool en Toneelschuur Producties - Geschiedenis van geweld

Regie Abdel Daoudi

tekst Édouard Louis

vertaling Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos

bewerking Nick Bruckman

spel Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes

DRAMATURGIE Thomas Lamers

SCENOGRAFIE Marloes van der Hoek, Wikke van Houwelingen

GELUID Jelle Hoekstra

KOSTUUM Dymph Boss

LICHT Casper Leemhuis

FOTOGRAFIE Annaleen Louwes, Bart Grietens, Sanne Peper

ONTWERP Esther Noyons