Het leven van Odille L.

Guido Wevers

Guido Wevers brengt een vertelvoorstelling - Het leven van Odille L.

Het leven van Odille L. is het verhaal van een vrouw, geboren en getogen in een Frans bergdorp eind vorige eeuw. Terwijl de vrouw samen met haar zoon in een door haar zoon zelfgebouwd zweefvliegtuig hoog boven het besneeuwde dal vliegt, kijkt ze terug op haar bewogen leven. Het is de liefde die haar overeind houdt.

Guido Wevers vertelt dit verhaal, staande achter een miniatuur theater waarin tekeningen en beelden verschijnen die het verhaal op een eigen wijze verbeelden. De bijdrage van de 2 muzikanten zorgt er voor dat Het leven van Odille L. een intieme muzikale theatervertelling is. 

za 2 apr 2022
Theater aan het Vrijthof:
Bovenzaal
20:30 - 21:30
Prijs € 10
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Bijgeboekt
T

Guido Wevers over Het leven van Odille L.
"In De vrucht van hun arbeid beschrijft de Engelse schrijver John Berger het leven van bergbewoners in de Franse Alpen. Op de achtergrond voel je de opkomst van het modernisme en de industrialisatie. Bergbewoners, verbonden met de aarde, deel uitmakend van een gemeenschap waar ieder zijn plek en plaats heeft, een gemeenschap met haar eigen rituelen, worden langzaam maar zeker vreemden in hun eigen bestaan. Berger beschrijft dat proces aan de hand van liefdesverhalen. Ontroerende, vaak hilarische, maar diep menselijke verhalen.

Altijd al heb ik iets met de verhalen van Berger willen doen. Om de een of andere reden kwam het er nooit van, tot ik vorig jaar door een operatie gedwongen thuis op de bank terecht kwam. Ik bedacht een vertelvoorstelling. Ik liet me inspireren door een van de verhalen van Berger, maakte er tekeningen bij en bouwde een klein Theatertje. Ik vroeg twee muzikanten om muziek te maken. Vanuit een dankzegging voor de betrokkenheid van mijn buren speelde ik een corona-proof voorstelling voor niet meer dan vier mensen. Het werden meerdere voorstellingen en tot mijn verrassing kreeg ik de vraag om de voorstelling ook bij anderen thuis in de huiskamer te spelen.

Vervolgens opperde Theater aan het Vrijthof om Het leven van Odille L. bij wijze van kerstvoorstelling te brengen. Een voorstelling gemaakt voor een huiskamer, bedoeld voor vier hooguit voor vijf mensen, spelen in een kleine zaal? Zou de intimiteit van de huiskamer niet verloren gaan? Dit vroeg om een aanpassing. We besloten de muziek live te brengen, de tekeningen te projecteren en een proefvoorstelling te spelen. De combinatie van de huiskamerversie en de kleine zaal versie bleek wonderwel te werken. We verheugden er ons dan ook op om -in die altijd weer wonderlijke week tussen kerst en nieuwjaar- te kunnen spelen. Maar helaas. Zoals zo vaak de afgelopen twee jaar stak ook dit keer corona weer een stok in de wielen. Het kerstprogramma van Theater aan het Vrijthof stond nauwelijks online of een nieuwe lockdown werd afgekondigd. Tot nu. Eindelijk is er weer perspectief. Het is dan wel geen kerstproductie meer, maar we kijken dan maar vooruit naar Pasen. De wederopstanding."

Guido Wevers Guido Wevers

Spel, concept en ontwikkeling
Guido Wevers
Muziek
Mayte Levenbach (viool)

Conrad Nuyts (piano)
FOtografie
Jean Pierre Geusens