Slachthuis Vijf

Theater Rotterdam

Slachthuis Vijf - Theater Rotterdam

‘There is no beginning, no middle, no end, no suspense, no moral, no causes, no effects.’


Luister. Billy Pilgrim is losgeraakt van de tijd. De Amerikaanse soldaat kan in 1945 door een deur stappen, en ergens in 1965 naar buiten komen. Zo herbeleeft hij aan het eind van de Tweede Wereldoorlog het gruwelijke bombardement op Dresden en wordt hij tegelijkertijd door aliens ontvoerd en tentoongesteld op hun planeet Tralfamadore. Op die plek leert Billy dat de dingen niet anders kunnen gebeuren dan ze gebeuren. En dat alle dingen tegelijkertijd gebeuren.  

In Slachthuis vijf zien we Billy aan de hand van gesprekken met zijn dochter Barbara en zoon Robert door het verleden, heden en toekomst schieten. De realiteit rondom hem valt langzaam uit elkaar en traumatische gebeurtenissen uit Billy’s leven krijgen daarmee een nieuwe plek en betekenis.

Een meestwerk van Erik Whien met acteurs Bram Suijker, Hannah Hoekstra en Jip van den Dool
Terwijl er in Oekraïne een nieuwe oorlog woekert en we leven op de vooravond van een nieuwe wereldoorlog brengt Erik Whien Vonnegut’s meesterwerk op de planken met acteurs Hannah Hoekstra, Bram Suijker en Jip van den Dool. Whien heeft de afgelopen jaren bewezen dat hij op weergaloze manier een boek naar het toneel kan brengen. Na de voorstellingen Revolutionary Road van Richard Yates en Verdriet is het ding met veren van Max Porter, is het nu tijd voor een toneelbewerking van Slachthuis vijf
 
Inleiding op Slachthuis vijf door Gilles Groot
In 1969, als de Vietnam-oorlog in volle gang is, publiceert Kurt Vonnegut op 47 jarige leeftijd Slachthuis vijf. Hij schrijft over de trauma’s die hij meemaakte tijdens WO II, over het bombardement op Dresden wat hij overleefde en over een man die wordt doodgeschoten omdat hij een theepot heeft gestolen. Het maakt Slachthuis vijf een verplichte dans met de dood, doordrenkt van ontnuchterende humor, in een enigszins telegrafisch-schizofrene sfeer van de verhalen over de planeet Tralfamadore met zijn vliegende schotels.


Regisseur, docent en schrijver Gilles Groot gaat breder in op het macabre, hilarische en troostende werk van Vonnegut en ontrafeld een van de meest indrukkende anti-oorlog boeken uit de geschiedenis. 

vr 15 apr 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:30
Inleiding 19:00
Sterrang € 32,50
Rang 1 € 27,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Bijgeboekt
T

INTERVIEW MET ERIK WHIEN IN TROUW

INTERVIEW MET BRAM SUIJKER IN NRC

 

“Los van de morele boodschap die te allen tijde standhoudt, is Slachthuis vijf vooral een volstrekt originele fragmentarische vertelling die je steeds kunt herlezen, omdat je er nooit ­helemaal grip op krijgt.”

Dieuwertje Mertens in Het Parool (2019)

Erik Whien - Slachthuis Vijf Erik Whien - Slachthuis Vijf Erik Whien - Slachthuis Vijf Erik Whien - Slachthuis Vijf

regie

Erik Whien

bewerking

Koen Tachelet

spel

Bram Suijker, Hannah Hoekstra, Jip van den Dool

SCENOGRAFIE

Marloes en Wikke

DRAMATURGIE
Anoek Nuyens

LICHTONWERP

Julian Maiwald

KOSTUUMONTWERP

Rebekka Wörmann

SONGS E.A. MUZIEK
Roald van Oosten

VERTALING
Else Hoog

CAMPAGNEBEELD
Annaleen Louwes, Studio Lotte