TECH: Alice en Locke

Firma MES

TECH I t_m III - Firma MES © Lonneke van der Palen.jpeg

‘Een van de best bewaarde geheimen van de Nederlandse theaterwereld.’ (Volkskrant)

Bij TECH van Firma MES zie je twee solo's over mens en technologie. Een vermakelijk sciencefictionperspectief op de moderne mens en zijn worstelingen. De avond begint met een monoloog van een hyperintelligente huishoudrobot die haar baasje verlaat. Het tweede deel van de avond gaat over een man die alleen zijn telefoon en auto heeft om zijn complete leven op de rit te houden als alles waar hij om geeft op losse schroeven komt te staan.

Firma MES bestaat uit Daan van Dijsseldonk, Roos Eijmers, Lindertje Mans en Thomas Schoots. Zij creëren, spelen en regisseren eigen theatervoorstellingen die laten zien hoe wij als mens beïnvloed worden door de grote thema’s in de samenleving. Ter viering van hun tienjarige bestaan maakten zij de TECH-monologen over mens en technologie.

'De voorstelling TECH laat zien waarom iedereen Firma MES moet leren kennen'

★★★★ de Volkskrant
 

do 6 mei 2021
AINSI:
AINSI Theaterzaal
19:30
Prijs € 16
Toneel / Theater
Tickets Zet op wensenlijst
Info
Geannuleerd
T

FOTOgrafie
Lonneke van der Palen

Thomas Schroots

TECH - Firma MES TECH - Firma MES TECH - Firma MES TECH - Firma MES

TECH: Alice 
Alice is een huishoudrobot die het allemaal voor elkaar heeft: een fijn huis, een zorgzaam baasje en voldoende stroom. Maar niemand weet hoe ver Alice zich al heeft ontwikkeld: ze benadert het menselijke veel dichter dan is toegestaan. Als dit bekend wordt zal ze vernietigd worden, maar nog langer als gevangene repeterende handelingen blijven uitvoeren is ook geen optie. Vandaag besluit Alice te vertrekken…

Jibbe Willems schreef deze monoloog waarin we als mensheid nieuwe dingen over onszelf leren van een nietsontziende, uit haar algoritmes brekende huishoudrobot. Tijd om te luisteren naar hoe technologie over óns denkt. Anna Raadsveld neemt dit seizoen deze rol over van Roos Eijmers. Anna is o.a. bekend van het tv-programma De Vloer Op en de films Smoorverliefd en Hoe duur was de suiker.


'Roos Eijmers speelt de tekst van Jibbe Willems wendbaar. Ze schakelt knap tussen haar programma, haar ontwikkeling en de filmcitaten.'
Theaterkrant

'De tekst van Jibbe Willems zit vol interessante
filosofische bespiegelingen over vrijheid.'
★★★★ De Volkskrant 

TECH: Locke
In Locke speelt Daan van Dijsseldonk een toegewijde vader, echtgenoot en bouwcoördinator aan de vooravond van de grootste betonstorting uit zijn carrière. Hij krijgt een telefoontje dat zijn hele leven op losse schroeven zet. Hij stapt in zijn auto. Een klein uur later stapt hij uit en is alles anders. 

Een rationele man moet omgaan met de meest emotionele nacht van zijn leven. We volgen hem, terwijl hij simultaan probeert zijn gezin te redden, de betonstorting te laten slagen én zijn baan te behouden. Hij kijkt niemand in de ogen, raakt niemand aan. Maar zijn hele leven verandert, met niets meer dan het besturingssysteem van zijn telefoon tot zijn beschikking. Wat zegt dat over onze moderne menselijke relaties?

'Acteur Daan van Dijsseldonk moet al die ballen in de lucht houden en is, soms binnen een paar seconden, troostend, directief, geruststellend, woedend, onderdrukt wanhopig, vriendschappelijk, smekend en regelend. Dat doet ook hij knap – uiteindelijk hyperventileer je bijna met hem mee.'

Theaterkrant
 

Tech: Alice
SPEL                    

Anna Raadsveld
CONCEPT                

Roos Eijmers 
REGIE                    

Thomas Schoots
TEKST                 

Jibbe Willems
DRAMATURGIE            

Martine Manten
LICHTONTWERP            

Wilfred Loopstra

TECHNIEK                

Dario Giustarini

Tech: Locke

SPEL

Daan van Dijsseldonk
REGIE                    

Thomas Schoots
TEKST                    

Stephen Knight
BEWERKING EN VERTALING    

Casper Vandeputte, Daan van Dijsseldonk
LICHTONTWERP

Wilfred Loopstra