The Sorrows of Belgium III: Hellhole Brussels (Red)

NTGent

The Sorrows of Belgium III: Hellhole Brussels (Red) - NTGent

Op 22 maart 2016 vallen er 35 doden en 340 gewonden bij bomaanslagen in Brussel en Zaventem. De daders waren teruggekeerde Syriëstrijders van terreurgroep IS. Ze gebruikten spijkerbommen om zoveel mogelijk slachtoffers te maken. Uit medeleven werden de Brandenburger Tor in Berlijn en het Paleis op de Dam in Amsterdam in de Belgische driekleur gehuld. 

Huisregisseur Luk Perceval onderzoekt welke verhaallijnen elkaar op dat moment in de hoofdstad van Europa kruisen. Diverse teksten en standpunten worden met elkaar geconfronteerd in een spannende montage, voortgestuwd door live muziek. Is Brussel werkelijk een ‘hellhole’, zoals president Trump zich liet ontvallen?

In de trilogie The Sorrows of Belgium zoomt Perceval in op donkere passages uit de Belgische geschiedenis: de exploitatie van Congo onder Leopold II in Black, de collaboratie met de Duitse bezetter tijdens Wereldoorlog II in Yellow en de terroristische aanslagen in ‘hellhole’ Brussel in Red.

Over Luk Perceval
In 1984 richtte Luk Perceval de Blauwe Maandag Compagnie op, waarmee hij Ten Oorlog maakte, een van de belangrijkste theaterstukken uit de Vlaamse cultuurgeschiedenis. In 1997 richtte hij in Antwerpen Het Toneelhuis op en maakte hij internationaal gelauwerde voorstellingen zoals AARS! Dood van een Handelsreiziger, Andromak en Oom Vanja. Hij werd in Duitsland gelauwerd met de titel van  ‘regisseur van het jaar’ en de Faust en kreeg in Rusland The Golden Mask en de Stanislavsky Award voor zijn bijdrage aan de ontwikkeling van het hedendaags theater. In NTGent maakte hij Platonov, FRONT, Oogst van de wrok, Black en Yellow. Sinds 2019 is Perceval aan het NTGent verbonden als artist in residence.

di 24 mei 2022
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:30
Prijs € 25
Sterrang € 30
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
T

Foto

Michiel Devijver

Regie
Luk Perceval
Spel

Peter Seynaeve, Bert Luppes, Maria Shulga e.a.
 

La grotesque Belgique 
La vraie Belgique 
La Belgique toute nue 
La Belgique déshabillée
Une capitale pour rire 
Une grotesque Capitale 
La Capitale des Singes 
Une capitale de Singes. 

Uit: Charles Baudelaire Pauvre Belgique