Theater Rotterdam

Eindspel

Theater Rotterdam

Eindspel

Schrijven over de zinloosheid van het bestaan en ons daar toch om laten lachen. Dat kon Samuel Beckett, één van de grootste toneelschrijvers van de 20e eeuw, als geen ander.

Eindspel speelt zich af in een verlaten wereld. Vier personages weigeren op te geven, zelfs wanneer alles om hen heen al bijna is vergaan. Ze zitten in hun schuilplaats en kunnen daar niet weg. Het werk van Samuel Beckett is een grote inspiratie voor regisseur Erik Whien. Met zijn heldere taalgebruik en minimale setting creëert Beckett een wereld waarin grote levensvragen aan het licht komen.

Hoe ga je om met eindigheid? Het is deze vraag die Beckett met zoveel absurditeit en spelplezier te lijf gaat, dat daarin een ontroerend antwoord schuilt.


'Niets is grappiger dan het ongeluk'

 

 

Bekijk het digitaal magazine van Eindspel hier! Een magazine vol interviews, achtergrondverhalen, meer informatie over Samuel Beckett en video's. 

za 23 nov 2019
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:25
Inleiding 19:00
Prijs € 25
Sterrang € 30
Toneel / Theater
Tickets

Info

Inleiding Eindspel - duur: 30 minuten
Gilles Groot of Marieke Dijkwel vertelt u meer over Eindspel, over de voorliefde van Erik Whien voor het werk van Samuel Beckett en het repetitieproces in aanloop naar de voorstelling.

T
23.11.2019 Theater Rotterdam -Eindspel © Salih Kilic (6).jpg 23.11.2019 Eindspel 05 zonder © Sanne Peper.JPG 23.11.2019 Eindspel 09 zonder © Sanne Peper.JPG 23.11.2019 Eindspel 01 zonder © Sanne Peper.JPG

“Hans Croiset en René van ’t Hof zijn fenomenaal in deze lichte, absurde regie van Samuel Becketts Eindspel.”

  ★★★★★ Volkskrant

“Regisseur Erik Whien houdt de voorstelling verrassend licht. ” 

★★★★ NRC

‘’Eindspel: een liefdevolle opeenstapeling van strandende voornemens’’

Het Parool

Luister hier!

De Correspondent: gesprek met Erik Whien

Eindspel (1957) is een formidabel toneelstuk van Samuel Beckett. Het is radicaal en geestig, en houdt de toeschouwer een spiegel voor: we zijn sterfelijke wezens, die zich ophouden in een grote leegte, en om de zinloosheid van ons af te houden verzinnen we verhalen. Erik Whien regisseert het stuk bij Theater Rotterdam, omdat hij de nietsontziende blik van Beckett uiteindelijk als troostrijk ervaart.

Tekst

Samuel Beckett


Regie

Erik Whien


Spel

Hans Croiset, René van het Hof, Cas Enklaar, Elsje de Wijn

 

FOTOGRAFIE
Annaleen Louwes

Sanne Peper