Toneelgroep Maastricht

De laatste getuigen

Toneelgroep Maastricht - De laatste getuigen

In het kader van het 75-jarig jubileum van de bevrijding van Limburg brengt Toneelgroep Maastricht in co-productie met De Domijnen een uniek theatraal document over deze mijlpaal in de geschiedenis. In een regie van artistiek leider Michel Sluysmans geven zeven acteurs en een pianist stem aan de verhalen van ‘de laatste getuigen’, mannen en vrouwen die de bevrijding in Limburg hebben meegemaakt. Het script is geschreven door schrijver-journalist Wiel Beijer op basis van het gelijknamige boek van Dagblad De Limburger en een aantal nieuwe gesprekken met getuigen.


'75 jaar bevrijding: 8 getuigen, 8 verhalen, 8 acteurs, 8 Limburgse steden.'

 

In het najaar van 2019, exact 75 jaar na de bevrijding van Limburg, komen de verhalen van Harrie Bloemen, Martin Boelen, Kitty Delahaye, Gertie Gerritsen, Hennie Geurten, Wies van den Goor, Herman Silbernberg en Jan Smits tot leven in een uniek theatraal en muzikaal programma. Acteurs Mieneke Bakker, Bart Bijnens, Karlijn Hamer, Marloes IJpelaar, Hans van Leipsig, Sef Thissen, Stijn Vervoort worden muzikaal bijgestaan door pianist Egbert Derix. De beelden die filmmaker Rob Hodselmans maakt van de ontmoetingen tussen de acteurs en de getuigen worden vertoond tijdens de voorstelling.

'De laatste getuigen is een theatraal document van een tijd en een generatie die bijna is verdwenen.'


Op dinsdag 12 september 1944 trekken soldaten van de Amerikaanse 30ste infanteriedivisie bij het dorpje Mesch de Nederlandse grens over. Een aantal dagen later is de bevrijding van Zuid-Limburg een feit, de rest van Limburg volgt in de maanden daarna. De generatie die deze mijlpaal in de geschiedenis heeft meegemaakt sterft langzaam uit. 

10.11.2019 TGM & DD Eerste lezing De laatste getuigen foto Bjorn Frins (6).jpg 10.11.2019 TGM & DD Eerste lezing De laatste getuigen foto Bjorn Frins (4).jpg 10.11.2019 TGM & DD Eerste lezing De laatste getuigen foto Bjorn Frins (3).jpg 10.11. 2019 TGM & DD Eerste lezing De laatste getuigen foto Bjorn Frins (1).jpg
zo 10 nov 2019
AINSI:
Theaterzaal
19:30 - 20:45
Prijs € 17,50
Toneel / Theater
Tickets

Info
Uitverkocht

75 jaar bevrijding Limburg

T

Met
Mieneke Bakker, Bart Bijnens, Karlijn Hamer, Marloes Ijpelaar, Hand van Lepsig, Sef Thissen en Stijn Vervoort.

Muziek
Sef Thissen en Egbert Derix 

Getuigen
Harrie Bloemen, Martin Boelen, Kitty Delahaye, Gertie Gerritsen, Hennie Geurten, Wies van den Goor, Herman Silbernberg en Jan Smits. 

In coproductie met
De Domijnen, Sittard

In samenwerking met
Theater aan het Vrijthof, Parkstad Limburg Theaters, De Maaspoort Theater & Events, ECI Cultuurfabriek, Munttheater Weert, Schouwburg Venray en Gemeente Margraten

Mede mogelijk gemaakt door
Provincie Limburg

tEKST

Wiel Beijer

 

Regie

Servé Hermans, Michel Sluysmans

 

fOTOGRAFIE

Stephan Vanfleteren

Bjorn Frins