Toneelschuur Producties

De koning sterft

Toneelschuur-Producties-De-koning-sterft-Annaleen-Louwes HR (2).jpg

Gebaseerd op de absurdistische klassieker de Koning sterft van Ionesco maakt Olivier Diepenhorst samen met Abke Haring (winnares Theo d'Or Hamlet vs Hamlet), Krisjan Schellingerhout, Imke Smit en Jip van den Dool een muzikale en fantasievolle voorstelling over oog in oog staan met het grote einde. 

De koning is net monter uit bed gestapt als zijn dierbaren hem komen vertellen dat hij het einde van de voorstelling niet zal halen. Gisteren was hij nog almachtig heerser, maar vandaag weigert zelfs zijn eigen lichaam te gehoorzamen als hij het beveelt door te blijven leven. Met humor en lichtheid neemt Ionesco de koning mee op zijn laatse reis, die via ongeloof en angst leidt naar acceptatie en berusting. tot uiteindelijk ook dat niet meer uitmaakt.

Ionesco was een absurdist, iemand voor wie god niet meer bestaat en die geen zin kan ontdekken in het bestaan. In 1962 was hij ernstig ziek. Hij was gedwongen zijn mogelijk naderende einde onder ogen te zien en schreef dit intrigerende stuk waarin niet alleen de koning, maar met het ook zijn hele koninkrijk sterft.

di 26 feb 2019
AINSI:
Theaterzaal
20:30 - 22:05
Prijs € 15
Toneel / Theater
Tickets

Info
T
Koning sterft 06 ╕ Sanne Peper.jpg Koning sterft 02 ╕ Sanne Peper.jpg Koning sterft 09 ╕ Sanne Peper.jpg Koning sterft 05 ╕ Sanne Peper.jpg

Olivier Diepenhorst over De koning sterft
'Met het sterven van de koning, verdwijnt ook alles wat hij ooit gedacht, gevoeld of waargenomen heeft. want waar zou het kunnen blijven? Als kind al kon ik mijn hoofd breken over de absurditeit van ons eigen bestaan en was ik gefascineerd door de vraag waarom er überhaupt 'iets' is in plaats van 'niets'. Ik vind het mooi hoe Ionesco in het schemergebied tussen leven en dood op zoek gaat naar hoe we om moeten gaan met de wetenschap dat we er ooit niet meer zullen zijn.'


Theatershuttle

Theater aan het Vrijthof biedt bij voorstellingen in AINSI de mogelijkheid om voor €6 met een busje heen en terug te reizen.

Meer informatie Over AINSI Theatershuttle

Regie & bewerking
Olivier Diepenhorst
Tekst 
Eugène Ionesco 

vertaling

Tom Kleijn
Spel 
Jip van den Dool, Abke Haring, Krisjan Schellingerhout, Imke Smit

Decor

Marc Warning

kostuumontwerp

Vita Mees

Lichtontwerp

Casper Leemhuis

Geluidsontwerp

Pim van den Heuvel

Dramaturgie (stage)

Laura Schomaker

Met dank aan

Koen Tachelet

Fotografie

Annaleen Louwes, Sanne Peper