Vincent Croiset, Ella van Drumpt, Willem Voogd, Hanne Arendzen e.a.

Van de koele meren des doods

Van-de-koele-meren-des-doods-Piek (2).jpg

Hedwig Marga de Fontayne, een jonge, gevoelige, intelligente vrouw uit een aristocratisch milieu, is op zoek naar de ware liefde. Maar wat is dat? De kunstenaar die zij meer als vriend ziet? Haar echtgenoot, die slechts een platonische relatie met haar wil? In de hoop innerlijke rust te vinden, blijft zij zoeken naar de man die haar de zin in het leven terug kan geven en moeder kan maken.

Regisseur Ger Thijs werd onlangs geridderd voor zijn lange reeks indrukwekkende toneelbewerkingen en -regies. Na het prachtige Eline Vere, komt hij met een waardige opvolger: de Nederlandse literaire klassieker Van de koele meren des doods van Frederik van Eeden uit 1900.

Dit meeslepende en tijdloze verhaal wordt gespeeld door een geweldige cast met onder anderen Hanne Arendzen, die zich eerder bewees in de titelrol van Eline Vere en Willem Voogd, bekend van zijn rol als Mees Kees.

wo 9 jan 2019
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:40
Inleiding 19:00
Prijs € 32,50
Toneel / Theater
Tickets
T
De koele meren des doods scenebeeld (c) Ben van Duin 4.jpg De koele meren des doods scenebeeld (c) Ben van Duin 3.jpg De koele meren des doods scenebeeld (c) Ben van Duin 1.jpg De koele meren des doods scenebeeld (c) Ben van Duin 2.jpg

'Hanne Arendzens Hedwig in Van de koele meren des doods trilt en zindert van hoop, verliefdheid en levenslust. Geef die vrouw een Theo d’Or.'

de Volkskrant

Inleiding door Reinier Bulder

Van de koele meren des doods vertelt het aangrijpende levensverhaal van een jonge vrouw (Hedwig, Marga de Fontayne) die worstelt met de liefde, haar onstuimige seksualiteit en de behoefte aan rust en inkeer.

De inleiding wordt verzorgd door Reinier Bulder en zal gaan over het fin-de-siècle, toen schrijver-psychiater Frederik van Eeden de roman schreef, en over de parallellen tussen het ambivalente leven van de schrijver en de innerlijke tegenstellingen van zijn beroemde romanpersonage.

Vervolgens wordt ingegaan op de keuzes van bewerker en regisseur Ger Thijs. Hij heeft de beschrijvende, archaïsche taal van de roman vertaald naar levendige, tijdloze toneeldialogen. Tenslotte komt de frisse visie van actrice Hanne Arendzen op haar personage Hedwig aan bod. Hoe geeft zij de tragische gebeurtenissen en de extreme stemmingswisselingen van Hedwig vorm?

Reinier Bulder speelde bij verschillende gezelschappen, waaronder DNA. Op televisie was hij te zien in We gaan nog niet naar huis, De Co-assistent en Bernard, schavuit van Oranje en in films als Zwartboek en De gelukkige huisvrouw. Bij Hummelinck Stuurman speelde Reinier Bulder o.a. in Tsjechov3: Oom Wanja en De Kersentuin, De donkere kamer van Damokles, De kleine zielen en Bint.

Van
Frederik van Eeden

Tekst en regie 
Ger Thijs

Spel 
Hanne Arendzen, Reinier Bulder, Vincent Croiset, Ella van Drumpt, Willem Voogd, Tijn Docter, Marliz van Til

Fotografie

Piek, Ben van Duin