Vrijdag

Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht - Vrijdag

Spel: Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard, Frieda Barnhard

Vrijdag van Hugo Claus is één van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse taalgebied. Een zinderend gezinsdrama over schuld en vergeving, een aangrijpende zoektocht naar liefde en verzoening.

In een regie van Michel Sluysmans brengt Toneelgroep Maastricht dit meesterwerk in het najaar van 2021 naar de Nederlandse en Vlaamse theaters. En de cast is onweerstaanbaar. Vrijdag wordt gespeeld door Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard.

Een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde


Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch (Van Huêt) komt thuis nadat hij vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter die vertrokken is naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne (Pheifer) heeft tijdens Georges’ afwezigheid troost gevonden bij zijn beste vriend -en buurman- Erik en is recentelijk bevallen van een dochter. Ziehier het startpunt van een vertelling waarin schuld en vergiffenis, liefde en vriendschap, opoffering en wanhoop strijden om voorrang.

Vier personages hunkeren onstilbaar naar liefde en troost in een heden dat besmet is door het verleden. Met grote compassie beschrijft Claus de pogingen van Georges en Jeanne om in het nu hun schamele bestaan weer op te bouwen en de toekomst te bevechten. Dat kan alleen met elkaar. Uiteindelijk is Vrijdag een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde. 
 

za 18 dec 2021
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Sterrang € 32,50
Rang 1 € 27,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
Dernière
T
De pers over eerdere regies van Michel Sluysmans: 

Noem het maar liefde (2019)

‘Een feest van een voorstelling’
***** De Volkskrant


 ‘Zeldzaam geslaagd, alles klopt’
***** Scènes.nl

De pers over Peachez (2019)

‘Beste voorstelling van het jaar’
 ***** Elsevier

‘Een serene, bijna abstracte regie van Michel Sluysmans’
**** De Volkskrant

Toneelgroep Maastricht - Vrijdag Toneelgroep Maastricht - Vrijdag Toneelgroep Maastricht - Vrijdag Toneelgroep Maastricht - Vrijdag

Tekst
Hugo Claus
Regie
Michel Sluysmans

FOTOGRAFIE
Stephan Vanfleteren