Vrijdag

Toneelgroep Maastricht

Toneelgroep Maastricht - Vrijdag

Spel: Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard, Frieda Barnhard

Vrijdag van Hugo Claus is één van de meest ontroerende toneelteksten uit het Nederlandse taalgebied. Een zinderend gezinsdrama over schuld en vergeving, een aangrijpende zoektocht naar liefde en verzoening.

In een regie van Michel Sluysmans brengt Toneelgroep Maastricht dit meesterwerk in het najaar van 2021 naar de Nederlandse en Vlaamse theaters. En de cast is onweerstaanbaar. Vrijdag wordt gespeeld door Fedja van Huêt, Anniek Pheifer, Sander Plukaard en Frieda Barnhard.

Een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde


Het is vrijdagmiddag. Georges Vermeersch (Van Huêt) komt thuis nadat hij vervroegd is vrijgelaten uit de gevangenis. Hij is veroordeeld wegens ontucht met zijn dochter die vertrokken is naar de grote stad. Zijn vrouw Jeanne (Pheifer) heeft tijdens Georges’ afwezigheid troost gevonden bij zijn beste vriend -en buurman- Erik en is recentelijk bevallen van een dochter. Ziehier het startpunt van een vertelling waarin schuld en vergiffenis, liefde en vriendschap, opoffering en wanhoop strijden om voorrang.

Vier personages hunkeren onstilbaar naar liefde en troost in een heden dat besmet is door het verleden. Met grote compassie beschrijft Claus de pogingen van Georges en Jeanne om in het nu hun schamele bestaan weer op te bouwen en de toekomst te bevechten. Dat kan alleen met elkaar. Uiteindelijk is Vrijdag een troostrijk pleidooi voor vergeving, voor hoop en voor liefde. 
 

Verdiepend programma bij Vrijdag
Vergeving als ultieme daad van liefde

Voor het verdiepende programma rondom Vrijdag nodigt Toneelgroep Maastricht de Vlaamse filosoof Dennis Vanden Auweele uit. Hij stelt dat wij in onze samenleving verkeerd omgaan met schuld. En dat is kwalijk, zegt hij, want zonder gezonde houding tegenover schuld missen we iets heel betekenisvols in onze relaties. Hij verzorgt een lezing over de unieke aard van vergeving en gaat in gesprek met Michel Sluysmans. Aan de hand van voorbeelden uit de geschiedenis en het verhaal van Vrijdag laten zij zien hoe vergeving een daad van bovenmenselijke liefde is.

Bekijk hieronder het programma terug:

za 9 okt 2021
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:10
Inleiding 19:00
Prijs € 27,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Avant-première

T
 

‘Fedja van Huêt is de grote kracht van deze enscenering’ ‘Anniek Pheifer krachtdadig en strijdbaar’ 

de Volkskrant ★★★★

‘Explosief drama met stiltes’
‘Hij (Fedja van Huêt) maakt van Georges een mooi, maar moeilijk karakter met wie je al snel gaat meevoelen’

Scènes ★★★★
 

Toneelgroep Maastricht - Vrijdag Toneelgroep Maastricht - Vrijdag Toneelgroep Maastricht - Vrijdag Toneelgroep Maastricht - Vrijdag

Tekst
Hugo Claus
Regie
Michel Sluysmans

FOTOGRAFIE
Stephan Vanfleteren