Kumulus, afdeling Theater

Een Verhaal van Vrijheid

Kumulus - Een verhaal van vrijheid

De zoektocht naar vrijheid die ons naar een staat van alleen-zijn brengt, is een universeel thema herkenbaar voor de meeste mensen. We zijn allemaal op zoek naar vrijheid en we zijn allemaal alleen, in zekere zin. In onze steeds meer individualistische maatschappij zoeken velen van ons naar verbinding en een vorm van samenzijn. Echter is alleen-zijn een gegeven, waar de meeste mee te maken krijgen. Desalniettemin vaak beladen met schaamte en omhult in een sfeer van taboe.

Voor sommigen is alleen-zijn een probleem, omdat er eenzaamheid bij komt kijken. Voor anderen is het een rustpunt waar kracht en inzicht uit kan ontstaan om de zoektocht te vervolgen. Of het alleen-zijn is onlosmakelijk verbonden met alomvattende eenzaamheid.

Alleen-zijn moet je leren. Dat is mijn overtuiging. Wij mensen zijn groepsdieren die een intrinsieke behoefte hebben aan aandacht, samenzijn en erkenning met én door anderen. Safety in numbers. In het collectief voelen we ons knus en warm. Als schapen zijn we in de massa beschermd en veilig, maar ook gevangen. En jezelf kennen in relatie tot anderen is iets anders dan jezelf kennen in relatie tot jezelf.

In dit stuk staat één bekend figuur centraal die vond dat echte vrijheid samen moet gaat met alleen-zijn, waar we onszelf leren kennen in relatie tot onszelf en er ruimte ontstaat om iets nieuws te scheppen. Daarnaast verkennen we wat er gebeurt als je een enkel personage deelt met vele anderen en onderzoeken we theatraal of alleen-zijn in de zoektocht naar vrijheid een remedie is tegen eenzaamheid. Omdat we in die zoektocht allemaal wel eens eenzaam zijn.

Er zal gewerkt worden met een monoloog van één personage dat belichaamt wordt door alle spelers, iedere speler zal onderdeel zijn van het personage. De spelers zwerven door de ruimte, soms alleen, soms als collectief. Gezamenlijk zijn ze het personage in zijn totaliteit, ook speelt iedere speler op zichzelf het personage in zijn totaliteit als een collectieve enkeling. De tekst is “Naar de hemel wijzen.” van Jibbe Willems. Het personage is de engel die ervoor koos om vrij en alleen te zijn: Lucifer. Het gaat hierin om Lucifer als de hoogste engel, niet als duivelsfiguur, die ervoor koos om te vluchten zodat hij niet gevangen zou worden door iets waar hij geen deel van wilde zijn.

zo 2 jun 2019
Sint Servaasbasiliek
15:00
Prijs € 10
Kinderen € 5
Uit de regio
Tickets

Info
Bijgeboekt
R

Tekstbijdrage

Jibbe Willems 

 

Regie
Aram Verstappen 
 

Met dank aan

Tamara Jongerden, Jo Roets, Els Roobroeck, Heidi Vos, Johan Strijckers, Sjoerd Aarts, Jibbe Willems