Context

De diepte in met workshops, randprogramma’s en nagesprekken.

Bent u op zoek naar meer verdieping rondom de voorstelling? Dan biedt het contextprogramma van Theater aan het Vrijthof uitkomst. Een bezoek aan het theater is vaak meer dan alleen een avond of middag uit. Om die reden organiseren we diverse activiteiten zoals openbare repetities, talkshows, rondleidingen, masterclasses, nagesprekken en workshops. 

Hieronder vindt u onze contextprogrammering. Een aantal activiteiten wordt in de loop van het seizoen via de nieuwsbrief en op de website bekend gemaakt.

Gratis inleidingen bij dans en toneel
Een groot aantal theater- en dansvoorstellingen wordt voorafgegaan door een inleiding. Die zijn in Theater aan het Vrijthof gratis te bezoeken. Een regisseur, choreograaf of dramaturg geven u hun kijk op de voorstellingen en de achtergronden daarbij. Bij de concerten van philharmonie zuidnederland ontvangt u een digitale inleiding in de servicemail. 

Beleef opera met Len van Schaik
Een bezoek aan opera is een avond vol prachtige melodieën, drama’s vol grote emoties, romantiek en passie. Onze eigen opera-deskundige Len van Schaik neemt u op 26 september 2019 mee door het operaprogramma en de ontstaansgeschiedenis van het genre. Haar vertellingen worden afgewisseld met mooie muziekfragmenten. 

Openbare repetities en werktheaters
Hoe kruipt een acteur in de huid van zijn personage? Wat doet een regisseur om een tekst te laten leven? Of hoe komt een operaproductie tot stand? In de aanloop naar de premières van onze huisgezelschappen Toneelgroep Maastricht, Opera Zuid, SALLY Dansgezelschap Maastricht en philharmonie zuidnederland worden diverse randprogramma’s georganiseerd: van een openbare lezing en rondleidingen tot werktheaters waarbij u bijvoorbeeld een regisseur aan het werk ziet.

Voorprogramma 75 jaar bevrijding Limburg
Ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding van Limburg vindt op zondag 15 september een speciaal bevrijdingsconcert plaats met het Metropole Orkest en diverse Limburgse solisten. Voorafgaand organiseert Theater aan het Vrijthof samen met Jazz Maastricht de inleiding Jazz, de verboden muziek bevrijd en bevrijdt.

Nagesprekken
Op grond van de thematiek van bepaalde theatervoorstellingen is er soms behoefte om na afloop nog even na te kunnen praten, te reflecteren en een bepaald thema in een context te zetten. Bij diverse voorstellingen worden daarom nagesprekken aangeboden. 

Exposities
Het hele jaar door vormen de foyers van Theater aan het Vrijthof het decor voor diverse kunstexposities die tijdens de openingstijden van het theater te bezichtigen zijn.

SURPLUS
Bij een aantal dansproducties in AINSI ontwikkelen studenten en alumni van iArts een aanvullend programma, genaamd SURPLUS. Data en specifieke informatie communiceren we via onze website en de serviceberichten. iArts (interdisciplinary Arts) is een intensieve en internationale driejarige bachelor-studie, die opleidt tot kritisch en geëngageerd kunstenaarschap. 

Talent Track: Klassiek op zondag
Theater aan het Vrijthof omarmt al vele jaren de kunstvakopleidingen in Maastricht. Met Talent Track bieden wij jonge talentvolle studenten van het Maastrichtse Conservatorium de mogelijkheid zich te presenteren tijdens een serie zondagochtend concerten in de intieme Bovenzaal van Theater aan het Vrijthof. Laat u verrassen door talentvolle ensembles of solisten. 

Uw-Bezoek-Service-Jean-Pierre-Geusens (3).jpg