024theater.jpg

philharmonie zuidnederland

TWEE MUZEN OP EEN KUSSEN

philharmonie zuidnederland is een ambitieus en flexibel symfonieorkest gehuisvest in Theater aan het Vrijthof en geroemd voor de kwaliteit, het hechte samenspel en enthousiasme.

Het orkest staat onder de artistieke en zakelijke leiding van Stefan Rosu. De bevlogen orkestleden leveren maatwerk op het hoogste artistieke niveau. Seizoen 2018-2019 is het derde- en veelbelovende seizoen met chef-dirigent Dmitri Liss, die door pers en publiek is omarmd en als ‘rasperformer van kaliber’ geprezen vanwege zijn ‘theatraliteit en verstilling’. Het orkest voert met muziek die varieert van Bachs Matthäus-Passion tot wereldpremières van hedendaagse componisten, letterlijk de complete symfonische muziekliteratuur uit. Hiervoor wordt samengewerkt met vertrouwde en nieuwe gastdirigenten en solisten.

Innovatie, cross-overs, over de grens
en binding met de regio


Kenmerkend voor philharmonie zuidnederland is de grote aandacht voor innovatie met avontuurlijke cross-over programma’s zoals West Side Story, Film with Live Orchestra, Opera op de Parade en I-classics. Het orkest zoekt met deze projecten de grenzen van de traditionele orkestpresentatie op, maar presenteert zich tegelijkertijd als het orkest van de 21ste eeuw. Ook over de grens laat philharmonie zuidnederland van zich horen. In 2017 vond de eerste concertreis naar Frankrijk plaats en vanaf 2018 brengt het orkest twee van de vijf concerten uit de serie Meisterkonzerte Aachen naar Aken. De binding met de regio blijft voor philharmonie zuidnederland belangrijk.

Hoewel het de ambitie van philharmonie zuidnederland is om zich te ontwikkelen tot één van de meest vooraanstaande orkesten van Nederland en ook op internationaal niveau mee te spelen, zal het orkest nimmer uit het oog verliezen dat het in de eerste plaats bestaat voor de inwoners van Limburg, Brabant en Zeeland. Elk seizoen is er vanzelfsprekend veel ruimte voor activiteiten die raken aan de muziekbeleving in de regio zoals Limburgse Kerst, het Liberation Concert in Margraten, de Matthäus-Passion en natuurlijk de nieuwjaars- en carnavalsconcerten.