Nederlandse Dansdagen

Nederlandse Dansdagen

29 SEP t/m 6 OKT 2022

Sta klaar voor de 24ste editie van de Nederlandse Dansdagen! Na een zeer succesvolle digitale editie in 2020 waar bijna 25.000 festivalgangers het digitale festival bezochten is het in 2021 weer tijd voor iets nieuws. Van 30 september tot en met 7 oktober komen het beste van twee werelden samen. De Nederlandse Dansdagen vinden dit jaar namelijk plaats in én vanuit Maastricht. In Theater aan het Vrijthof, op bijzondere locaties in de stad en online, vanaf het digitale podium. 

Een vernieuwend programma met de echte “klassiekers”
De Nederlandse Dansdagen brengt naast de bekende klassiekers ook veel dans in een nieuw  jasje, zowel on- als offline. Zo staat als vanouds het Gala van de Nederlandse Dans weer op het menu in Theater aan het Vrijthofwaarin dit jaar weer de meest prestigieuze dansprijzen van Nederland zullen worden uitgereikt. De vijfde editie van het dansMuseum zal, net als vorig jaar, een volledig digitale variant worden en in het teken staan van choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk. Op zaterdag heb je de kans om je de hele dag te laten meenemen door de meesters van de dans in Theater aan het Vrijthof en langs experimentele optredens op ons nieuwe ‘unplugged podium’, waarbij op een bijzondere locatie in Maastricht continue dans in een rauwe vorm te beleven is. Laat je meenemen door alle stijlen van dans en het verhaal dat erachter schuilgaat. Zo behandelt Urban Paradox de opkomst en ontwikkeling van urban dans scene door dialoog en dans elkaar te laten afwisselen.
Om de weg te vinden in het rijke dansaanbod neemt onze speciale verslaggever Redouan Ait Chitt het online publiek dagelijks mee langs de verschillende festivalonderdelen. 

#dansmetmij een oproep tot verbinding
De Dansdagen roept ook aankomende editie weer op tot #dansmetmij. De boodschap die deze uitnodiging uitdraagt blijft staan. Een oproep tot verbinding, aan publiek, makers, gezelschappen, amateurs en opleidingen om samen te bewegen en samen dans in al zijn verschijningsvormen te ervaren. 

Dansprijzen
Tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala op vrijdag 1 oktober worden de prestigieuze Zwanen van de VSCD, na een pauze door COVID-19, dit jaar weer uitgereikt. Een extra rijke editie, met winnaars gekozen uit de genomineerden van 2020 en 2021. De VSCD reikt dit jaar ook weer een Gouden Zwaan uit aan een choreograaf die een grote bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse dans. Ook zijn er twee festivalprijzen: De Prijs van de Nederlandse Dansdagen Maastricht en de Prijs van de Nederlandse Dansdagen Jong Publiek. Voor meer informatie over de Dansdagen zie ook nederlandsedansdagen.nl. 

Festival de Nederlandse Dansdagen 2022
29 september t/m 6 oktober 2022