Fall

Introdans

Fall

Introdans

In Fall brengt Introdans de werken van twee van de belangrijkste hedendaagse choreografen samen: de Brits-Bengaalse Akram Khan en de Vlaams-Marokkaanse Sidi Larbi Cherkaoui. Hoe verschillend hun achtergrond ook is, er zijn veel overeenkomsten tussen de twee danskunstenaars. Beiden zijn meesterlijke verhalenvertellers én hartstochtelijke bruggenbouwers: in hun werk verbinden ze op imponerende wijze uiteenlopende culturen, dansstijlen en kunstdisciplines. 

Fall opent met Akram Khans Kaash, dat bij de wereldpremière in 2002 een regelrechte sensatie teweegbracht en de choreograaf op slag wereldfaam bezorgde met zijn wervelende mix van Indiase kathakdans en hedendaagse dans. 

In het intieme duet Pure onderzoekt Sidi Larbi Cherkaoui het thema zuiverheid in spirituele zin. De vrouwelijke danser in het duet beschildert zich met Japanse tekens en creëert op deze wijze iets nieuws, terwijl ze tegelijkertijd het pure vernietigt. Haar partner wist de geschilderde tekens liefdevol uit, alsof hij de sporen die het leven op haar hebben achtergelaten wil laten verdwijnen.

Fall besluit met het gelijknamige werk van Cherkaoui en verwijst zowel naar de vallende en verkleurende herfstbladeren als naar het continue gevecht van het (dansers)lichaam met de zwaartekracht op de meditatieve muziek van Arvo Pärt.

 

‘…Wat een intrigerende taal en fantastische beheersing!’

De Volkskrant over Kaash

vr 27 okt 2023
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Inleiding 19:00
Sterrang € 37,50
Rang 1 € 32,50
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D

Programma

Akram Khan
Kaash
(muziek: Nitin Sawhney)

Sidi Larbi Cherkaoui

Pure
Sidi Larbi Cherkaoui

Fall
(muziek: Arvo Pärt)

Introdans - Fall

fotografie
Hans Withoos