Illuminate

NDT 2

12.12.2023 NDT 2 ILLUMINATE ©Joris-Jan Bos (1).jpg

Illuminate, het eerste NDT 2-programma van seizoen 2023-2024, richt de schijnwerpers op drie jonge choreografen: Nadav Zelner, Micaela Taylor en Jermaine Spivey. 

Deze zeer talentvolle choreografen creëren voor dit drieluik ofwel een nieuwe werk, of ze blazen nieuw leven in een recent werk uit hun oeuvre. Dit alles om bestaand werk verder te onderzoeken en hun choreografisch talent verder te ontwikkelen.
In Illuminate staan diverse bewegingsstijlen centraal. Hoe kan het ook anders. Nadav Zelner ontwikkelde door de jaren heen een unieke danstaal en –techniek en Micaela Taylor creëerde met haar achtergrond in hiphop en ballet haar eigen dansstijl ‘Expand Practice’. Jermaine Spivey heeft inmiddels een indrukwekkend oeuvre opgebouwd, studeerde diverse werken in van Chrystal Pite en creëerde werken voor een groot aantal gezelschappen en huizen. Voor de jonge dansers van NDT 2 een unieke kans om te werken met deze diverse bewegingsstijlen.


Over Nadav Zelner
Bedtime story (2021), dat Nadav Zelner tijdens de COVID-19 pandemie maakte, komt terug naar het NDT-toneel. In haar verhaal geeft Zelner een podium aan haar dromen en de dromen die ze als kind had. ‘Naarmate we ouder worden, hebben we de neiging om onze dromen in de steek te laten. We moeten opnieuw kennismaken met het kind in ons,’ zegt Zelner. Bij de première kreeg het werk lovende kritieken: ‘Zelners danstaal is driftig, razendsnel en totaal, gedetailleerd tot aan de duim toe’, schreef NRC.

Over Micaela Taylor
Micaela Taylor is danser, choreograaf en artistiek directeur van haar gezelschap TL Collective. Met een achtergrond in hiphop en ballet, heeft ze haar eigen dansstijl gecreëerd, dat ze ‘Expand Practice’ noemt. Hierin staat emotie centraal en worden variaties in lichamelijkheid en texturen gecreëerd als een expressie van iemands authenticiteit. Taylors danstaal wordt omschreven als ‘atletisch en sierlijk, precies en vloeiend’, en een die ‘zich nestelt in tweedelingen’. Deze première is Taylors eerste creatie voor NDT. 

Over Jermaine Spivey
Hoe voelt, klinkt en ziet participatie eruit? Hoe kan onze perceptie van 'vooruitgang' collectieve betrokkenheid stimuleren? Vanuit de wens om nieuwe makers te ondersteunen, heeft NDT Jermaine Spivey uitgenodigd om een uitgebreide versie van Code of Conduct (2022) te creëren, het werk dat hij oorspronkelijk maakte voor Up & Coming Choreographers 2022. ‘Met Code of Conduct definieert Spivey lichamelijkheid door middel van choreografische en geïmproviseerde structuren die de dansers plaatsen in verschillende staten van zijn, niets, iets.’ 

di 12 dec 2023
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Inleiding 19:00
Sterrang € 40
Rang 1 € 35
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D

Choreografie

Nadav Zelner, Micaela Taylor, Jermaine Spivey

Fotograaf

Joris-Jan Bos