La Sylphide

Het Nationale Ballet van Moldavië

La Sylphide

Het Nationale Ballet van Moldavië

Zeer zelden in Nederland te zien: La Sylphide. Naast Giselle is dit een van de kroonjuwelen van het vroeg 19e-eeuwse, romantisch klassiek ballet. Er zijn slechts enkele internationale topballetgezelschappen die dit Bournonville-werk in hun repertoire hebben. 

La Sylphide is het verhaal over de Schotse boerenzoon James die zijn verloofde verlaat om achter een luchtgeest (Sylphide) aan te jagen. Filippo Taglioni, op dat moment de huischoreograaf van de Parijse Opéra, schreef dit stuk voor zijn dochter en danseres Marie Taglioni, die ook de hoofdrol mocht dansen. La Sylphide ging in 1832 in première en had een immense invloed op de balletkunst; het staat bekend als het eerste romantische ballet.

De Deense balletmeester August Bournonville wilde een herneming van Taglioni's originele versie brengen met het Koninklijk Deens Ballet, maar de Opéra van Parijs eiste een te hoge prijs. Uiteindelijk zette Bournonville zijn eigen productie van La Sylphide op, gebaseerd op het originele libretto, met muziek van Herman Severin Løvenskiöld. Tot op de dag van vandaag is dit ballet één van Bournonvilles meest gevierde werken.

do 13 mrt 2025
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Inleiding 19:00
Sterrang € 54,50
Rang 1 € 49,50
Rang 2 € 45
Dans
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
D
13.03.2025 - Het Nationale Ballet van Moldavië - La Sylphide (3).jpg 13.03.2025 - Het Nationale Ballet van Moldavië - La Sylphide (5).jpg 13.03.2025 - Het Nationale Ballet van Moldavië - La Sylphide (1).jpg 13.03.2025 - Het Nationale Ballet van Moldavië - La Sylphide (2).jpg

REGIE

Svetlana Popov

LIBRETTO

Filippo Taglioni 
CHOREOGRAFIE

August Bournonville