Lenteconcert

Philzuid

philharmonie zuidnederland - Lentekriebels - Liya Petrova

‘O, richt opnieuw je schreden, in het dal is de lente ingetreden…’ luiden de dichtregels die Schumann inspireerden. In slechts vier januaridagen in 1841 schetste hij de contouren van zijn Lente Symfonie. ‘Alsof ik werd overvallen door een plotse lentedrang’, verklaarde Schumann later.

Die lentedrang zou zomaar het motto kunnen zijn van dit concert. Cupido’s pijlen in Rameaus magische achttiende eeuwse klanken doen ieders hart ontdooien. Daarna is het genieten van Anneleen Lenaerts op harp in twee werken van Debussy: Claire de lune (maanlicht) en Danses sacrée et profane van Debussy werd na de première in Amerika beschreven als ‘muziek van een onderscheidende charme en smaak’. Al met al een heerlijke ‘lenteconcert’ onder leiding van onze chef-dirigent Duncan Ward. 


Samy Rachid vervangt Duncan Ward
Het concert zou oorspronkelijk onder leiding staan van onze chef-dirigent Duncan Ward. Maar vanwege ziekte moet hij met pijn in het hart verstek laten gaan. In de persoon van Samy Rachid hebben we een rising star dirigent gevonden die dit seizoen de Assistant Conductor van het Boston Symphony Orchestra is onder niemand minder dan Andris Nelsons. Wij zijn Samy dankbaar dat hij op deze korte termijn beschikbaar was om onze zieke chef-dirigent te vervangen.

Programmawijziging
Hierdoor vindt er één wijziging plaats in het programma: in plaats van de Suite uit Les Boréades van Rameau, wordt nu de Overture uit A Midsummer Night’s Dream van Mendelssohn gespeeld.

vr 15 mrt 2024
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 21:10
Sterrang € 52,50
Rang 1 € 45
Rang 2 € 37,50
Rang 3 € 30
Klassiek - Orkestraal
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
K


Programma

Mendelssohn
Overture uit A Midsummer Night’s Dream ​​​​​​​

Debussy
Danses sacrée et profane 

Debussy
Claire de lune voor harp en orkest 

Schumann
Symfonie nr. 1 ‘Frühling’

Chef-dirigent
Samy Rachid
Harp

Anneleen Lenaerts

Foto
Marco Borggreve