Ground Floor, een filosoferende musical

Orkater

Orkater - Ground Floor, een filosoferende musical

Een pakketbezorger die een grasmaaier wil zijn, een vrouw die niet meer van de bank afkomt, een conciërge die niet op vakantie durft, een man in een vliegtuig die tegen alle verwachting in niet neerstort en een vrouw die van de kilte van de badkamervloer houdt.

Op de begane grond zit een groep mensen vast die elkaar niet kent. Buiten voltrekt zich een catastrofe, daardoor kunnen ze deze onbestemde ruimte niet verlaten. Ze proberen hun leven te bewaren door gladweg beginnen te vertellen, maar waar heb je het nog over als je denkt dat het einde nadert? Ground Floor is een ontmoeting tussen personen die openlijk twijfelen en geen vat meer krijgen op de wereld, zichzelf en de ander. De volledig gezongen voorstelling, compleet met grote gebaren, probeert betekenis te geven aan de relatie tussen mens en eindigheid. 

Doodgaan gaat niet zomaar.
Net als leven.


Ground Floor is het theaterdebuut van schrijver Maartje Wortel. Op haar teksten maakt componist, zangeres en actrice Annelinde Bruijs een compositie voor deze nieuwe avant-gardistische musical die vragen stelt, nooit iets zeker lijkt te weten en zelfs van zichzelf lijkt te vervreemden.

Wortel vertelt: “Mijn theaterdebuut bij Orkater, althans, het is mijn tweede toneelstuk, maar het eerste heb ik afgeblazen omdat ik mij eerst de taal van het theater eigen moest maken. Ground Floor is een avant-gardistische musical waarin alles wordt gezongen. Suze Milius, de regisseur, en componist Annelinde Bruijs begrijpen heel goed wat ik wil zeggen, ze snappen de subtekst.”

do 1 feb 2024
AINSI:
AINSI theaterzaal
20:30 - 21:50
Prijs € 18,50
Musical en Show
Tickets
Zet op wensenlijst
M
“De muziek van Annelinde Bruijs zorgt voor een stuwende kracht(...) met de tekst van Wortel en het strakke spel van de acteurs is Ground Floor een onconventionele musical, die nazingt tussen je slapen.”

NRC

“Wortel schreef een afwisselend filosofische en banale tekst die door Annelinde Bruijs meerstemmig op muziek is gezet. Daarin toont ze dat we allemaal verschillende stemmen zijn die soms ineens harmonieus samenvallen. Dat is verdrietig en troostrijk tegelijkertijd.”

de Volkskrant

Orkater - Ground Floor Orkater - Ground Floor Orkater - Ground Floor Orkater - Ground Floor

Over de makers
Annelinde Bruijs
is componist, zangeres en actrice. Bij Orkater was ze eerder te zien in de voorstellingen Merkel en Atropa. Hiernaast studeert ze filosofie aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. De compositie voor Ground Floor maakt zij in samenwerking met Muziekgebouw, waar ze tijdens haar residentie een onderzoek deed naar het maken van een doorgecomponeerd libretto. Suze Milius is regisseur in Nederland en België. Bij Orkater regisseerde ze o.a. De familie Mansøn van destijds Nieuwkomerscollectief Lars Doberman. Marijn Alexander de Jong maakt onderdeel uit van performancecollectief URLAND en is daarnaast ook scenograaf. Met Ground Floor slaan zij de handen ineen en gaan de samenwerking aan met Maartje Wortel. Zij is schrijver en columnist (voor o.a. Trouw, Metropolis M en NRC) en schreef bekroonde romans als IJstijd en De Groef.

Regie Suze Milius

co-Regie & lichtontwerp Marijn Alexander de Jong
tekst Maartje Wortel

Compositie Annelinde Bruijs
spel en zang Annelinde Bruijs, Silyan Elkattabi, Saskia Mees, Reinout Scholten van Aschat, Romy Vreden, Hélène Vrijdag
Decor 
Janne Sterke

Kostuum Johanna Trudzinski, Lisa Gambey

Muziekproductie & sound design Robbert Klein

fotografie Anne Claire de Breij, Nichon Glerum