Das Wunder der Heliane

Nederlandse Reisopera

Das Wunder der Heliane

Nederlandse Reisopera

Na het succes van Die tote Stadt brengt de Nederlanse Reisopera weer een opera van Erich Wolfgang Korngold. De hoofdrol wordt vertolkt door de internationaal vermaarde Nederlandse sopraan Annemarie Kremer. 

Korngolds vierde opera Das Wunder der Heliane was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt een beetje bizar, je moet het door de ogen van de tijdgeest van de jaren ’20 van de vorige eeuw bezien. Het is een hevig symbolisch verhaal, helemaal in de geest van het Interbellum, dat door Korngold in decadente en zwelgende muziek gevangen werd. Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties en de onverholen erotiek: het paste allemaal in die tijd. 

De opera draait om een vrouw die door het vinden van ware liefde respectievelijk toverkracht breekt of toverkracht krijgt. Heliane raakt gefascineerd door De Vreemdeling, die door haar man De Heerser ter dood veroordeeld is, omdat hij vrolijkheid onder diens volk heeft gebracht. Als laatste wens gunt Heliane hem een blik op haar naakte lichaam en raakt daardoor dusdanig gecompromitteerd, dat ze zich voor De blinde Opperrechter moet verantwoorden. In de perikelen van het onderzoek steekt De Vreemdeling zichzelf neer. Als Heliane werkelijk onschuldig is aan overspel zal zij krachten vinden om De Vreemdeling tot leven te wekken luidt het vonnis. Dat lukt, maar de jaloerse Heerser steekt na het wonder zijn vrouw neer waarna zij samen met De Vreemdeling ten hemel vaart. De echte liefde heeft overwonnen.
 

za 14 okt 2023
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
19:00
Inleiding 18:00
Sterrang € 52,50
Rang 1 € 47,50
Opera
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Gezongen in het Duits met Nederlandse en Engelse boventitels

 

INLEIDING DOOR LEN VAN SCHAIK

O

ZIE OOK:
REISOPERA.NL

Opera van
Erich Wolfgang Korngold
libretto
Hans Müller-Einigen
regie
Jakob Peters-Messer
choreografie
Nicole van den Berg
Muzikale leiding
Jac van Steen
muzikale begeleiding
Noord Nederlands Orkest
koor
Consensus Vocalis