Antigone

Het Nationale Theater

Antigone

Het Nationale Theater

Wat weegt zwaarder, het maatschappelijke belang of dat van het individu? Het Nationale Theater brengt een moderne versie van de Griekse tragedie Antigone, geregisseerd door Nina Spijkers. Een grootse, muzikale voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie.

Het verhaal
De twee broers van Antigone komen om in de strijd voor de stad Thebe. Als laatste man in de familielijn moet hun oom Kreon de stad nu leiden. Om de politieke rust te herstellen, verbiedt hij dat een van de broers wordt begraven. Antigone is echter vastbesloten haar broer een waardig afscheid te geven. Op de avond voor haar bruiloft met Kreons zoon komt het tot een fatale botsing met haar familie en de politieke macht.

‘We hebben Antigone’s nodig om de wereld te veranderen, maar Kreons om hem draaiend te houden.’


Terug naar de politieke arena
Na Shakespeares Coriolanus keert Nina Spijkers terug naar de politieke arena: “Wie wil, nu politici steeds vaker worden bedreigd, nog werken voor het gemeenschappelijk belang? Maar ook: wanneer is je gevoel van rechtvaardigheid zo groot dat je de macht moet bevechten, zelfs als je daar een hoge prijs voor betaalt? 
Jean Anouilh schreef zijn moderne bewerking van Antigone in het door oorlog bezette Frankrijk van 1942. Je zou verwachten dat hij alle ruimte zou geven aan de rebelse Antigone. Maar in vergelijking met de klassieke versie krijgt juist Kreon veel meer ruimte om zijn zaak te bepleiten.”

za 2 nov 2024
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Inleiding 19:00
Sterrang € 37,50
Rang 1 € 32,50
Rang 2 € 27,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Ook te zien in PLT (Kerkrade)

T

Tekst Jean Anouilh

Regie Nina Spijkers

Spel Yela de Koning, Mark Rietman, Emma Buysse, Sander Plukaard, Betty Schuurman, Sayo Cadmus, Mike Zanting

Vertaling Bo Tarenskeen
Muziek George Dhauw
fotografie Anne Claire de Breij