Drie makers! Drie voorstellingen!

Het Debuut 2023

Drie makers! Drie voorstellingen!

Het Debuut 2023

Met Het Debuut geeft Via Rudolphi Producties al meer dan 10 jaar de nieuwe generatie theatermakers een podium. Op één avond zie je drie verschillende voorstellingen van dé theatermakers van de toekomst, pioniers waar je ongetwijfeld nog veel van gaat horen. 

Tijdens afstudeerpresentaties, festivals en middels een open call in het voorjaar worden de debutanten gescout. Veel van de makers die eerder deelnamen aan Het Debuut groeien uit tot gevestigde namen, zoals: Rundfunk, George Tobal (George en Eran Producties), performancecollectief URLAND, Caro Derkx, Tarik Moree, Tim Olivier Somer en La Isla Bonita.

Voorstellingen in Het Debuut 2023


Femi van Elshuis
IK WIL WIT ZIJN

Waar kom ik vandaan? 
Doet dat ertoe? 
Voel ik mij thuis in Nederland? 
Hoor ik mij thuis te voelen in Nederland? 
Dromen witte mensen ook van zwart zijn?  
Moeten dromen realistisch zijn? 
Waarom heb ik het alleen maar over zwart en wit?  
Geef ik te veel betekenis aan kleur? 
Is dat mijn schuld? 
Is je af en toe ergens niet thuis voelen genoeg om je ergens niet welkom te voelen? 

 
Een ontwapenende voorstelling waarin Femi met storytelling, spoken word en een hele hoop vragen onderzoekt wat haar zwart zijn betekent. Zowel voor haarzelf als voor een buitenwereld die steeds duwt en trekt aan een zelfbeeld dat tot rust wil komen. 
 
Femi van Elshuis (2001) studeerde aan de Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie. Vanwege de door haar gevoelde noodzaak gaat haar werk vaak over thema's als identiteit, gemeenschap en uitsluiting, die zij op een eerlijke en vaak poëtische manier aan de kijker voorspiegelt. 


Jeroen van Arkel & Koen ter Braak
MODDERGAT

In Moddergat, het meest Noordelijke dorp van het land, zien we twee vrienden. Twee mensen die ook twee andere mensen hadden kunnen zijn. In een landschap dat ook een ander landschap had kunnen zijn. 
 
Laat je meevoeren in het multiversum van Koen en Jeroen. Geen voorstelling is hetzelfde, ze spelen compromisloos dat wat het moment hen ingeeft. Een ode aan de opties. Een voorstelling over alles wat had kunnen zijn en tegelijkertijd over niets. Weet dat je erbij had kunnen zijn. Of misschien ooit al eens bent geweest. In een ander universum.  

Koen ter Braak (1998) en Jeroen van Arkel (2001) studeerden aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten, de acteursopleiding. Zij verwerken hun filosofische gesprekken in beeldende, fysieke en humoristische voorstellingen.


Jonathan Eduardo Brito
A THOUSAND ROSES

“Wat is het dat mij tegenhoudt om echt van mijzelf te houden? Wat is liefde? En hoe kan ik terug naar het begin, naar mij, die kleine ik die ik ooit was?” 
 
Gevangen in een arena van verlangens neemt Jonathan je mee in zijn persoonlijke zoektocht. Van zelfdestructie naar zelfliefde. A Thousand Roses is een poëtische, muzikale lofzang aan het innerlijke kind, die ondanks jou nooit zal loslaten.  

Jonathan Eduardo Brito (1998) studeerde aan de Amsterdamse Toneel en Kleinkunstacademie, de acteursopleiding. In zijn werk reflecteert hij op thema’s als liefde, identiteit, het vinden van je ‘thuis’ en de viering van het ‘zijn’. Thema’s die hij in een muzikale, poëtische vorm giet.

di 24 okt 2023
Theater aan het Vrijthof:
Bovenzaal
20:30 - 22:30 / 1 pauze
Prijs € 18,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
T

‘Indringende  en virtuoze theaterdebuten’

Theaterkrant 

‘Een bijzonder, jaarlijks initiatief, dat niet genoeg geprezen kan worden en eigenlijk meer navolging verdient’

★★★★
NRC

‘Drie korte voorstellingen van jonge theatermakers op één avond. Dat is de luxe die onder de noemer Het Debuut al heel wat jaren wordt aangeboden door Via Rudolphi Producties. (…) Een buitenkansje.’

★★★★
De Volkskrant (2022)

‘Het concept staat garant voor ongepolijste theaterpareltjes van prille makers die je vaak later in het reguliere circuit weer tegen komt.’

★★★★

De Volkskrant

 

Het Debuut 2023 Het Debuut 2023 Het Debuut 2023 Het Debuut 2023 - Ik wil wit zijn - Bart Grietens-3.jpg

IK WIL WIT ZIJN

Concept, tekst & spel Femi van Elshuis
Eindregie Sabrina van Halderen 
Dramaturgie Maarten Bos 
Met dank aan Thomas Spijkerman, Okke Dillo


MODDERGAT

Concept, tekst & spel Jeroen van Arkel en Koen ter Braak

Eindregie Joep Hendrikx
Vormgeving Bonnie Brandt

 

A THOUSAND ROSES

Concept, tekst & spel Jonathan Eduardo Brito 
Eindregie Priscilla Vaudelle 
Begeleider Thomas Spijkerman 
Muziek Jilviën Oosterwolde, Martin Verheesen
Kostuum Jille van de Pas