Wachten op Godot

Het Nationale Theater

28.03.2024 Het Nationale Theater - Wachten op Godot (c) Anne Claire de Breij (1).jpg

Met Wachten op Godot komt ‘het beste toneelstuk aller tijden’ terug in de theaters. Geregisseerd door Erik Whien, dé Beckett-regisseur van deze tijd. Jaap Spijkers, Mark Rietman, Joris Smit en Bram Coopmans spelen in dit meesterwerk, dat eeuwig blijft intrigeren. Vol hilariteit, absurditeit, bolhoeden en een boom.

Twee mannen, Vladimir en Estragon, zitten op een landweg bij een boom. Ze wachten op een zekere Godot en doden hun tijd met grote vragen en kleine bezigheden. Ene Pozzo komt langs, die een andere man, Lucky, aan een touw meesleept. Als zij na een wonderlijk gesprek weer vertrekken, valt er niets anders te doen dan verder te wachten. Ondertussen verstrijkt de tijd. Het wordt nacht, een nieuwe dag breekt aan. In onwetendheid blijven Vladimir en Estragon wachten, “want als hij komt, dan zijn we gered”.

Erik Whien regisseert opnieuw de theaterklassieker van Samuel Beckett


In 2009 regisseerde Erik Whien Wachten op Godot, toen ‘zijn eerste Beckett’. De voorstelling werd lovend ontvangen. Na successen met Eindspel, Krapps laatste band en Happy Days zet hij na vijftien jaar opnieuw zijn tanden in dit poëtische, absurde en grappige toneelstuk. 

“Met Beckett is de cirkel pas echt rond wanneer je terugkeert naar het begin. Al zijn werk gaat in essentie over tijd. Door dit stuk na vijftien jaar nogmaals te regisseren, ga ik in feite in dialoog met mezelf. De teksten van Beckett durven grote vragen te stellen. Wat doen we hier? Hoe geven we het leven zin? Ik ben de afgelopen jaren dichter bij mijn eigen kern gekomen. Door het verlies van dierbaren, door dat besef van eindigheid, komt er een andere werkelijkheid op tafel te liggen. We zijn hier maar kort, laten we het niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Vanuit dit gegeven ga ik een tweede keer dit onwaarschijnlijk mooie stuk in.” - Erik Whien

do 28 mrt 2024
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00 - 22:20 / 1 pauze
Inleiding 19:00
Sterrang € 40
Rang 1 € 35
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Inleiding: Crash course Beckett
Deze inleiding biedt handvatten om je tot het werk van Beckett te verhouden. Onder andere de filosofische stroming en historische context komen aan bod.

 

Toegankelijkheid
De website van Het Nationale Theater biedt verschillende hulpmiddelen t.b.v. toegankelijkheid.
Blinden en slechtzienden kunnen ter voorbereiding een audio-inleiding beluisteren. Voor mensen die gevoelig zijn voor prikkels is er een voorbereidingsdocument beschikbaar.
 

T
“Was het ooit prettiger wachten op die verdomde Godot dan in het gezelschap van Mark Rietman en Jaap Spijkers?”

★★★★
NRC

“Laat je verrassen door het goede spel, de goede tekstbehandeling en de goede regie.”

★★★★
I Love Theater

“Mark Rietmans fysieke spel is razendknap, maar ook Spijkers weet met een enkele grimas grandioos de zaal te bespelen.”

★★★★
Scènes

“Mark Rietman zorgt met zijn mimiek en stemgeluid voor hilariteit.”

★★★★
Nederlands Dagblad

“Mark Rietmans groteske mimiek en lichaamstaal verwijzen naar de onhandigheid van Charlie Chaplin en Buster Keaton uit het tijdperk van de zwijgende film.”

★★★★
8Weekly

“Bram Coopmans en Joris Smit zijn een gedroomd duo.”

Theaterkrant

Wachten op Godot - foto Salih_Kilic_0014.jpg Wachten op Godot - foto Salih_Kilic_0002.jpg Wachten op Godot - foto Salih_Kilic_0006.jpg Wachten op Godot - foto Salih_Kilic_0008.jpg

Tekst Samuel Beckett

vertaling Jacoba van Velde

regie Erik Whien

spel Jaap Spijkers, Mark Rietman, Bram Coopmans, Joris Smit

Scenografie Studio Dennis Vanderbroeck

Kostuums Rebekka Wörmann

Licht Julian Maiwald

Dramaturgie Kyra Mol

regie-assistentie Doris Vervuurt

fotografie Anne Claire de Breij, Diantha Ilardo, Salih Kilic