Een lied voor de maan

Opera Zuid, De Nationale Opera

EenLiedVoorDeMaan-liggend.jpg

‘Een heerlijke voorstelling voor jong en oud’, schreef NRC in 2021 na de première van Een lied voor de maan. En Theaterkrant concludeerde dat de voorstelling ‘het verdient om in het repertoire te worden gehouden’. Na twee jaar keert de hartverwarmende jeugdopera over de kracht van muziek weer terug.

Het verhaal
De mol wil iets doen voor de maan. Die staat altijd alleen aan de hemel en krijgt nooit eens bezoek. Hij besluit een lied voor de maan te schrijven. Maar dat is moeilijker dan gedacht. Het moet rijmen, denkt de mol, en lopen. Of eigenlijk niet lopen, maar dansen. Een lied rijmt en danst. Maan, staan, gaan, waan, slaan, traan. Maan, laat me niet in de waan. Als hij klaar is gaat de mol ermee naar de sprinkhaan, die dirigent is van een orkest. Ze repeteren tot het helemaal perfect is en ’s nachts geven ze een prachtig concert. Maar waarom kijkt de maan daarna zo triest?

Wondere wereld van Toon Tellegen
Een lied voor de maan is gebaseerd op het gelijknamige kinderboek van Toon Tellegen. Tellegen is internationaal vermaard om zijn vele korte dierenverhalen. Zijn werk is geliefd bij jong en oud vanwege de amusante, bizarre situaties en filosofische diepgang. Verschillende van zijn verhalen zijn op muziek gezet, zoals bijvoorbeeld De genezing van de krekel in de Holland Festival-productie The Cricket Recovers (2011).

Mathilde Wantenaar
De jonge componist Mathilde Wantenaar (1993) heeft haar sporen verdiend in het Nederlandse muziekleven. Met Een lied voor de maan waagde zij zich voor het eerst aan een grotere opera, speciaal voor een jong publiek. Voor Wantenaar raakte de vertelling gelijk een snaar: ‘Het verhaal sprak meteen tot mijn muzikale verbeelding. Er komen belangrijke thema’s in aan bod, zoals eenzaamheid, identiteit, teleurstelling en vriendschap. Het is ook een stuk over de kracht van muziek en de mogelijkheid om contact met elkaar te maken.’

Een jong artistiek team
Op initiatief van verschillende operahuizen ontwikkelt het European Network of Opera Academies (ENOA) masterclasses en workshops voor jonge musici, zangers en theatermakers. Het idee voor Een lied voor de maan kwam voort uit zo’n workshop.

wo 8 nov 2023
Overige locaties :
Studio Malpertuis
14:00 - 15:00
Prijs € 12,50
Familie en Jeugd
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Uitgevoerd in het Nederlands

 

PARTNERVERKOOP
VOOR DEZE VOORSTELLING FACILITEERT THEATER AAN HET VRIJTHOF DE KAARTVERKOOP

F

ZIE OOK
operazuid.nl

 

Een lied voor de maan is een coproductie met De Nationale Opera, de Munt/La Monnaie, Festival Aix-en-Provence, Escuela Superior de Música Reina Sofía en met de steun van ENOA en Creative Europe Program van de Europese Unie.

08.11.2023_Een_lied_voor_de_maan 2.jpg 08.11.2023_Een_lied_voor_de_maan.jpg