Shane van Neerden (piano)

Dutch Classical Talent

Dutch Classical Talent - Shane van Neerden (piano)

Een verfijnd, toegankelijk en gevarieerd theatraal concert, waar een nieuw werk van Rick van Veldhuizen het hart van het programma vormt.

Het stuk, een compositieopdracht van Shane van Neerden, is geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Beeld- en tekstprojecties en gesproken tekst leiden de luisteraar als een lantaarn door muziek van Van Veldhuizen, Debussy, Skrjabin en Ives.
 

‘Een romanticus en poëet pur sang! Met zijn waanzinnige techniek, voortreffelijke timing en verteldrift houdt hij de aandacht van het publiek gevangen. 

Juryrapport Dutch Classical Talent
 

Lantaarns is een verfijnd, toegankelijk en zeer gevarieerd theatraal concert dat gespeeld wordt door de Amerikaans-Nederlandse pianist Shane van Neerden. Het programma wordt gecreëerd in samenwerking met componist Rick van Veldhuizen, videokunstenaar Frouke ten Velden, en theaterregisseur Jos van Kan. Omgeven door muziek van Debussy, Skrjabin, en Ives, werken die tot de artistieke hoogtepunten van hun oeuvres worden gerekend, zal een nieuwe compositie van Van Veldhuizen het hart van het programma vormen. Een compositieopdracht die wordt geschreven voor twee piano’s: een traditionele concertvleugel en een buffetpiano in een helemaal nieuw ontwikkelde, reine stemming. Daarbij krijgt het concert een subtiele theatrale kant waarin de muziek wordt versterkt met beeld- en tekstprojecties, en gesproken teksten. 

Het gebruik van gesproken tekst in het stuk van Van Veldhuizen voegt een extra laag toe aan de veelzijdigheid van het concert. Teksten zullen ook op andere momenten, als een fijne draad in een weefsel, in het concert worden verwerkt. De teksten en tekstflarden zullen zodanig gepresenteerd worden dat het publiek nergens het gevoel krijgt dat ze een toegevoegd element zijn, of bedoeld zijn om te begrijpen. Ze zijn af en toe zowel te zien als ook te horen. De teksten zullen de luisteraar niet aanspreken op zijn ratio, maar hem op spaarzame momenten diffuus ruimte geven, hem geleiden als met een lantaarn, om zo dichter bij de muziek te komen.​​​​​​

zo 4 feb 2024
Theater aan het Vrijthof:
Bovenzaal
11:30
Prijs € 17,50
Klassiek - Kamermuziek
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

INCL. KOFFIE EN VLAAI VOORAF

K

 

Programma

Debussy 
delen uit 12 Etudes

Skrjabin 
Sonate nr. 8

Ives 
Pianosonate nr. 2

Rick van Veldhuizen 
Lantaarns_(Lointaines), voor piano en microtonale piano
​​​​​​​


 

Foto Frouke ten Velde 1.jpg Foto Frouke ten Velde 2.jpg

Videokunst: Frouke ten Velden


Over Dutch Classical Talent
Het talententraject Dutch Classical Talent is een begrip in de Nederlandse klassieke muziekwereld. Onder de laureaten bevinden zich tal van klinkende namen zoals Tania Kross, Lavinia Meijer, Nora Fischer, Van Baerle Trio en het Berlage Saxophone Quartet. Via audities kiest een vakjury vier toptalenten. Deze jonge musici ontwikkelen zich in een coachingsprogramma en gaan op tournee langs de twaalf grootste concertzalen van Nederland om hun naam op de kaart te zetten. Hun programma’s zijn prikkelend, actueel, ontroerend en spectaculair.

Dit concert is onderdeel van de serie de Zondagklassiekers.

piano

Shane van Neerden
videokunst
Frouke ten Velden 
regie
Jos van Kan

 

FOTO's

Marco Borggreve

Frouke ten Velden