Van Rameau tot Rachmaninov

Nathalia Milstein (piano)

Foto door Lyodoh Kaneko.jpg

Het Franse toptalent Nathalia Milstein begint deze avond met werken uit haar thuisland. Te beginnen met een aantal klavierwerken van Rameau, wiens baanbrekende essays ten grondslag liggen aan de muziektheorie en pianotechniek van vandaag de dag. Met de kleurrijke klanken van Debussy’s geliefde Images en diens hommage aan Rameau is de cirkel rond. Ga er na de pauze vooral even goed voor zitten, want met de complete Études-Tableaux op. 39 van Rachmaninov vliegen de noten je om de oren. Rachmaninov bouwde met zijn zelfbedachte term voort op de traditie concertetudes van Chopin en Liszt en de werken vormen een indrukwekkende toetssteen voor elke pianist.

Over Nathalia Milstein
Met het winnen van de Dublin International Piano Competition lanceerde Nathalia Milstein (1995) in 2015 haar internationale carrière. Inmiddels geeft ze recitals in zalen en op festivals door heel Europa. In 2018 verscheen Nathalia’s debuut solo-cd (Mirare) met werken van Prokofjev en Ravel. Haar tweede album Visions Fugitives rond Prokofjev cyclus, aangevuld met werken van Bartók, Liszt, Chopin en Arzoumanov, werd lovend ontvangen door de pers.

Als fervent kamermuziekspeler speelt Nathalia ook regelmatig samen met gerenommeerde musici op internationale kamermuziekfestivals. Met het Prazak Quartet nam ze muziek op van Smetana en sinds enkele jaren speelt ze als duo met haar zus, violiste Maria Milstein. Naast een druk concertschema hebben ze ook samen twee albums opgenomen - La Sonate de Vinteuil (2017) en Ravel Voyageur (2019) - beide op het Franse label Mirare, geprezen door internationale critici.

Nathalia Milstein werd geboren in Lyon en groeide op in een familie van musici. Haar eerste pianolessen kreeg ze van haar vader, Serguei Milstein, bij wie ze in 2009 ook ging studeren aan het conservatorium van Genève. Ze vervolgde haar studie bij Nelson Goerner en András Schiff en rondde haar bachelor- en masteropleiding cum laude af. Onder haar mentoren treffen we ook Daniel Barenboim, Menahem Pressler en Jan Wijn.

zo 26 mei 2024
Theater aan het Vrijthof:
Bovenzaal
11:30
Prijs € 20
Klassiek - Kamermuziek
Tickets
Zet op wensenlijst
Bijgeboekt
K

PROGRAMMA

Rameau
Le Rappel des oiseaux
L'Entretien des Muses
Les Cyclopes


Debussy
Images, Book 1

Fauré
Variations op.73

- PAUZE -

Rachmaninov
9 Études-Tableaux op.39

Fotografie
Lyodoh Kaneko