Britse Componistendag

Britse Componistendag

‘De Pinkpop van de klassieke muziek’, zo duidde de Limburger in één rake zin de sfeer van de vorige editie van de Componistendag. Dit keer staat muziek van Britse componisten centraal op dit bijzondere evenement in het hart van Maastricht.

Theater aan het Vrijthof en Philzuid schotelen u een uitgelezen programma voor uit de enorme rijkdom van de Britse kamermuziek, symfonische muziek en legendarische koorcultuur. Wat dacht u van Philzuid en chef-dirigent Duncan Ward met het indrukwekkende The Planets van Holst, de internationaal geprezen tenor Marc Padmore in Benjamin Brittens Nocturne, het GoYa Quartet met de mooiste Britse strijkkwartetten, of Musa met hemelse Britse koormuziek waar je stil van wordt in de Sint Servaasbasiliek. Pianist Kelvin Grout vertolkt muziek van Engelse meestercomponisten en is tevens uw gastheer gedurende de dag.

Een dag lang de mooiste muziek
van Britse Bodem


De Britse Componistendag is een coproductie van Theater aan het Vrijthof en Philzuid.

comp dag collage .jpg

Zie ook:

27.01.2024_Diner_Britse_Componistendag_2024_liggend_3_c_rechtenvrij.png

Diner Componistendag

za 27 jan 2024
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
12:00
Sterrang € 67,50
Rang 1 € 60
Rang 2 € 52,50
Rang 3 € 45
Klassiek - Klassiek
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
KPROGRAMMA
  
12.00 UUR
Kelvin Grout
Gesproken toelichting 

12.15 UUR
KELVIN GROUT (Piano)
A great place to begin
Henry Purcell - Ground in C minor
John Field - Nocturne No5 in B flat

The Frankfurt Gang (well, some of them)

Roger Quilter - Study No1 Op4
Roger Quilter - Shepherd Song
Henry Balfour Gardiner - A Sailors Song
Norman O’Neill​​​​​​​ - Suite for Piano​​​​​​​

What? He was British?

Gustav Holst​​​​​​​ - Nocturne​​​​​​​
Gustav Holst​​​​​​​ - Jig

My two favourites​​​​​​​

Frank Bridge​​​​​​​ - Lament​​​​​​​
William Baines​​​​​​​ - Silver Points​​​​​​​​​​​​​​

The Godfather

Edward Elgar​​​​​​​ - Nimrod​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​13.15 UUR
Pauze

13.40 UUR
Kelvin Grout
Gesproken toelichting 

14.00 UUR
GoYa Quartet
(Imogen) Holst – Phantasy Quartet
Bridge – Noveletten
Britten – Quartet no. 2 op.36

15.00 UUR
pauze

15.30 UUR
Kelvin Grout
Gesproken toelichting

15.50 UUR
Philharmonie zuidnederland
o.l.v. Duncan Ward (chefdirigent) met Mark Padmore (Tenor)

Britten – Fanfare for Edmundsbury
Purcell – Chacony in g
Britten – Nocturne op.60


16.30 UUR
pauze
Oversteek naar Sint Servaasbasiliek

17.00 UUR
Sint servaasbasiliek
vocaal ensemble MUSA o.l.v. dirigent Peter Dijkstra 
& Marcel Verheggen (orgel)


Eternal Source
Charles Wood – Hail, gladdening light
Jonathan Dove – In Beauty May I Walk
Jonathan Dove – Vertue

William Walton – Set Me As A Seal Upon Thine Theart
Charles Villiers Stanford – Magnificat & Nunc Dimittis in c

Jonathan Dove – Dancing Pipes
Jonathan Dove – Seek him, that maketh the Seven Stars
Charles Villiers Stanford – Beati quorum via
Charles Villiers Stanford – Justorum animae
Britten– Hymn to St. Cecilia

 


 
​​​​​​​18.15 UUR
dinerpauze
In Theater aan het Vrijthof

20.00 UUR
Interview
Kelvin Grout interviewt Duncan Ward

20.20 UUR
Philharmonie zuidnederland
o.l.v. Duncan Ward (chefdirigent) met Brabant koor
Gustav Holst – The Planets


Duncan Ward
Duncan Ward (1989) is sinds seizoen 2021-2022 chef-dirigent van Philzuid. Momenteel is hij een van de meest gevraagde dirigenten op internationale podia en werkt met de grote orkesten over de hele wereld. Ward is ook actief als opera-dirigent en maakte in 2022 zijn debuut bij de Metropolitan Opera in New York. In 2020 benoemde Festival d’Aix-en-Provence hem tot Artistiek Leider van het Mediterranean Youth Orchester. Ward is een veelzijdige dirigent met een repertoire van authentieke uitvoeringspraktijk tot hedendaagse muziek. Daarnaast zet hij zich in voor maatschappelijke muziekprojecten, zoals het Streetwise Operaproject met dakloze muzikanten en het lesgeven aan kinderen in weeshuizen en op scholen in heel India voor de WAM Foundation. Tot slot is Ward ook als componist bijzonder succesvol, met Edition Peters als vaste uitgever. In 2022 bracht Duncan zijn eerste cd uit met Philzuid en in 2023 zijn tweede.

Kelvin Grout
Kelvin Grout studeerde piano aan de Guildhall School of Music in Londen en ontwikkelde zich onder leiding van onder andere David Wilde, Graham Johnson en Gerald Moore tot een eminent liedbegeleider van onder meer Elisabeth Schwarzkopf, Jessye Norman Elly Ameling. Inmiddels treedt hij ook op als solopianist en moderator, zoals vandaag. Kelvin Grout componeert ook en is directeur van de Lieder Academy, een internationaal instituut gevestigd in Nederland.

GoYa Quartet
Vier topstrijkers uit het Concertgebouworkest: Primarius Sylvia Huang (onlangs in de serie De Zondagklassiekers van Theater aan het Vrijthof), Mirelys Morgan Verdecia (tweede viool), Saeko Oguma (altviool) en Honorine Schaeffer (cello), formeerden in 2014 het GoYa Quartet. De inmiddels tien jaren van haar bestaan brachten het kwartet naar grote concertpodia in Nederland, Luxemburg, België, Estland, Letland, Litouwen en Italië. Het kwartet won de prestigieuze Prix de Salon 2015 van de businessclub van het Concertgebouw.

Mark Padmore
De Britse tenor Mark Padmore studeerde klarinet en piano voordat een koorstage bij het King’s College hem naar een zangstudie leidde, die hij in 1982 met de hoogste onderscheiding afsloot. Sindsdien treedt hij wereldwijd op in opera’s, recitals en oratoria. Mark Padmore werkte met de groten der aarde, zoals Peter Brook, Simon Rattle, Bernard Haitink en René Jacobs.

Vocaal Ensemble MUSA o.l.v. Peter Dijkstra
bestaat uit gepassioneerde zangers die graag nieuwe muzikale uitdagingen aangaan. Onder leiding van oprichter, artistiek leider en dirigent Peter Dijkstra brengt het koor hoogtepunten uit de koorliteratuur ten gehore. Peter Dijkstra studeerde koordirectie, orkestdirectie en solozang in Den Haag, Köln en Stockholm. Als gastdirigent werkte hij internationaal met onder andere RIAS Kammerchor Berlin, het Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks, Collegium Vocale Gent, Norwegian Chamber Orchestra en Japan Philharmonic Orchestra. In Nederland was hij te gast bij het Residentieorkest, het Noord Nederlands Orkest en is vaste gastdirigent van The Gents.

Marcel Verheggen
Marcel Verheggen, veelvuldig te gast bij Festival Musica Sacra Maastricht, is als organist verbonden aan de Sint Servaasbasiliek in Maastricht. Naast zijn werkzaamheden als kerkmusicus geeft hij vele concerten in binnen- en buitenland. Op internationale concoursen viel hij diverse malen in de prijzen, zowel voor interpretatie als voor improvisatie. Marcel doceert aan het Conservatorium Maastricht, geeft (inter)nationaal meestercursussen en is adviseur van de Klokken- en Orgelraad.

Brabant Koor
Brabant Koor is een veelzijdig projectkoor dat op topniveau een breed scala aan concerten geeft. Het koor werkt graag op het snijvlak van traditie en innovatie en geeft grote koorwerken door aan de nieuwe generatie. Sinds de oprichting in 1981 werkt Brabant Koor samen met Philzuid en andere vooraanstaande orkesten in binnen- en buitenland. Een groot aantal vermaarde gastdirigenten, waaronder Jaap van Zweden, Valery Gergiev en Hartmut Haenchen, hebben dit toonaangevende concertkoor met groot succes gedirigeerd!