Augustus: Oklahoma

Toneelgroep Maastricht

Augustus: Oklahoma

Toneelgroep Maastricht

Een grappig, herkenbaar en aangrijpend toneelstuk over hoe moeilijk het is om familie te hebben en om familie te zijn, met een topcast van maar liefst twaalf acteurs, waaronder Ariane Schluter, Porgy Franssen en Anneke Blok. 

Augustus: Oklahoma vertelt het tragikomische verhaal van de familie Weston die verscheurd wordt door diepe geheimen en onvervulde verlangens. De drie gebroken generaties gaan meedogenloos en nietsontziend de confrontatie met elkaar aan waarbij de waarheid onvermijdelijk boven tafel komt. De onvergetelijke personages, vlijmscherpe humor en live muziek maken dit toneelstuk van het hoogste niveau boeiend tot de laatste seconde. De regie is in handen van Michel Sluysmans.

Familie kies je niet, die krijg je
Augustus: Oklahoma speelt zich af in de ieder jaar warmer wordende maand augustus, op het platteland van de Amerikaanse staat Oklahoma, waarvan de oorspronkelijke bewoners ooit zijn verjaagd. Daar staat het statige ouderlijk huis van de zussen Weston. Als hun vader spoorloos verdwijnt keren ze met aanhang terug om hun moeder bij te staan in het verdriet. Maar wat een samenkomst van troost en verbintenis had moeten zijn blijkt een explosieve confrontatie waarin oude wonden worden opengereten en weggestopte emoties onherroepelijk aan het licht komen. 

Het Pulitzer Prize winnende Augustus: Oklahoma is meer dan een familiekroniek. De familie Weston staat symbool voor de ontmaskering van de westerse wereld, waarin geld geen garantie bleek te zijn voor geluk en waarin de jongste generatie moet omgaan met de emotionele erfenis van generaties boven haar. Auteur Han van Wieringen tekent voor een gloednieuwe vertaling. Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde (2019), Vrijdag (2021), Een Meeuw (2022) en De Kerstentuin (2023) brengt regisseur Michel Sluysmans met Augustus: Oklahoma opnieuw een hedendaagse interpretatie van één van de beste toneelstukken uit de toneelliteratuur.

vr 12 apr 2024
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
19:30 - 22:50 / 1 pauze
Sterrang € 43
Rang 1 € 38
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
T
‘In het knap geregisseerde, uitmuntend gespeelde Augustus: Oklahoma wordt een scala aan trauma’s en onvervulde verlangens overhoop gehaald. Je gaat er totaal in mee.’

★★★★
De Volkskrant

‘Lachen om andermans ellende, het mag bij gitzwarte
voorstelling van Toneelgroep Maastricht: heel veel zelfs!’

★★★★
De Limburger

‘In een gevangenisachtig, betongrijs, schuin oplopend decor [...] krijgt het acteerwerk van de sterrencast de volle aandacht.
Vooral Ariane Schluter en Wendell Jaspers stelen de show.’

Theaterkrant

AugustusOklahoma-ToneelgroepMaastricht-©BenvanDuin-139.jpg AugustusOklahoma-ToneelgroepMaastricht-©BenvanDuin-071.jpg AugustusOklahoma-ToneelgroepMaastricht-©BenvanDuin-171.jpg AugustusOklahoma-ToneelgroepMaastricht-©BenvanDuin-107.jpg

SPEL Ariane Schluter, Porgy Franssen, Wendell Jaspers, Ali-Ben Horsting, Hanne Arendzen, Anneke Blok, Vincent Linthorst, Myrthe Huber, Jenell Tedjai, Viktor Griffioen, Ozan Aydogan en Yasmina Abdelmoumen
Tekst Tracy Letts
Vertaling Han van Wieringen 
Regie Michel Sluysmans
Muziek Viktor Griffioen
Decorontwerp Michiel Voet
Kostuumontwerp Sabine Snijders
Producent Toneelgroep Maastricht & Theateralliantie 
Fotografie Mark David, Ben van Duin