Pianostemmen

TG Goed Gezelschap

TG Goed Gezelschap - Pianostemmen

Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog.

De oude pianostemmer Jacobus Kromm worstelt met zijn geweten over de verzameling piano’s en vleugels die hij (nog) in bezit heeft. Als de avond valt, laat Kromm zijn vingers over de toetsen glijden. Steeds vaker duiken er verhalen van vroeger op in zijn verwarde hoofd, steeds vaker hoort hij dissonanten.

De pianostemmen keren zich gaandeweg tegen de oude man. Immers, gestolen goed gedijt niet. Ze vertellen als stille getuigen het verhaal over hun rechtmatige eigenaren. Het onzegbare wordt gegoten in een nieuwe compositie voor close-harmony voor meerdere klavieren.

 

Muziektheater over geroofd bezit

 

Pianostemmen gaat over het verleden van systematische roof van (voornamelijk) Joods bezit tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het is een onderbelicht verhaal over een onrecht dat nog steeds voortduurt. Oude vleugels en piano’s vertellen het verhaal hoe Joodse inwoners in diverse Nederlandse steden uit hun huizen werden gehaald, en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd door schattenjagers als Abraham Puls. 

In samenwerking met Studium Generale.

 

Uitdagend concept wordt knap uitgevoerd.

NRC****

 

zo 5 mei 2024
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
20:00
Inleiding 19:00
Sterrang € 34,50
Rang 1 € 29,50
Toneel / Theater
Tickets
Zet op wensenlijst
T
TG Goed Gezelschap - Pianostemmen TG Goed Gezelschap - Pianostemmen TG Goed Gezelschap - Pianostemmen TG Goed Gezelschap - Pianostemmen

Idee en concept

Klemens Patijn

regie

Ria Marks

schrijver

Wessel de Vries

muziek

Wiebe Gotink
spel

Joost Claes, Jaap Dieleman, Dennie Lukkezen, Emma van Muiswinkel, Klemens Patijn

FOTOGRAFIE

Jan Amse