Jubilarissen Maastricht - Theater aan het Vrijthof, Musica Sacra Maastricht, Nederlandse Dansdagen

JUBILARISSEN PROOSTEN SAMEN OP START FESTIVALSEIZOEN IN HART VAN MAASTRICHT

Theater aan het Vrijthof, Musica Sacra en de Nederlandse Dansdagen
 

Het nieuwe culturele seizoen in Maastricht start traditiegetrouw in september en oktober met een aantal inspirerende festivals op het gebied van dans, muziek, theater en meer. Dit seizoen is extra feestelijk dankzij de jubilea van Musica Sacra (40e editie) en de Nederlandse Dansdagen (25e editie). Theater aan het Vrijthof (30 jaar) is trotse partner en festivalhart. De onderlinge samenwerking tussen de organisaties is de afgelopen jaren productief en betekenisvol gebleken. Samen blikken directeuren Brigitte van Eck, Ronald Wintjens, Martine van Dijk en projectleider Fons Dejong daarom kort terug op de historie en het erfgoed van de twee festivals. Maar vooral proosten ze op de start van de twee bijzondere jubileumedities. Musica Sacra met thema ‘Exodus’ vindt plaats van 16 t/m 18 september, gevolgd door de Nederlandse Dansdagen onder het motto ‘Dans met mij’ van 30 september t/m 6 oktober.

Theater aan het Vrijthof is festivalhart en trotse partner

Tijdens Musica Sacra en de Nederlandse Dansdagen is Theater aan het Vrijthof festivalhart: hét podium voor diverse voorstellingen en exposities, maar ook een centrale plek waar makers, ensembles en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten en ervaringen kunnen uitwisselen. 

Brigitte van Eck, directeur Theater aan het Vrijthof, is trots op deze waardevolle rol van het theater, maar vooral ook op de productieve en betekenisvolle samenwerking met de festivals in de stad: “Musica Sacra en de Nederlandse Dansdagen zijn onlosmakelijk verbonden met het theater én met Maastricht. Beide festivals hebben deze status verworven in de 40 jaar en 25 jaar dat ze actief zijn. Bijzonder aan Musica Sacra is dat het in co-productie met Theater aan het Vrijthof wordt gerealiseerd. De samenwerking met de Nederlandse Dansdagen verloopt in partnerschap; wij stellen ons ‘huis’ en onze expertise graag ter beschikking om een bijdrage te leveren aan de ambities van het festival.”

Kunstenfestival Musica Sacra presenteert 40e editie met actueel thema ‘Exodus’

Musica Sacra begon in 1983 als muziekfestival. In de daaropvolgende jaren ontwikkelde het zich tot een compact multidisciplinair kunstenfestival rond sacraliteit dat behalve muziek ook andere genres bestrijkt: theater, dans, film, educatie, kunst en meer. 

Voor projectleider Fons Dejong is dit na 21 jaar zijn laatste editie. Hij heeft de transformatie van Musica Sacra van dichtbij meegemaakt en benadrukt vooral de vernieuwende geest van het festival:
“Ondanks alle uitdagingen bestaat Musica Sacra al 40 jaar. We hebben het overleefd, dat is bijzonder. Het festival heeft altijd een weg gevonden om zichzelf opnieuw uit te vinden, om nieuwe wegen te bewandelen. Zo heeft het religieuze aspect plaatsgemaakt voor een bredere sacrale beleving en dus ook een breder programma en publiek. Alleen al voor de diversiteit is het festival een bezoek waard. En vanwege het thema Exodus, dat dit jaar pijnlijk actueel is.” 

De jubileumeditie gaat op vrijdag 16 september van start en kan tot en met zondag 18 september bezocht worden op prachtige historische locaties in de binnenstad van Maastricht. Musica Sacra is ook actief in Sittard-Geleen, Weert, Venlo en Hasselt (B). 

Nederlandse Dansdagen viert 25e editie onder motto ‘Dans met mij’

Wat begon als een enkele avond in 1997, is uitgegroeid tot een explosie van inspirerende creativiteit rondom de Nederlandse dans, een hele week lang. Naast een festival met sterke tradities en waardevolle rituelen, zoals de uitreiking van de belangrijkste dansprijzen van Nederland, hebben de Nederlandse Dansdagen zich de afgelopen vijf jaar steeds meer ontwikkeld tot een platform voor onderzoek naar en presentatie van nieuwe vormen van dans en cross-overs.

Algemeen directeur Ronald Wintjens en zakelijk directeur Martine van Dijk: “Na 24 edities bruist het festival nog als vanouds. Dit jaar pakken we extra groot uit. Zo brengen we voor het eerst de dans naar hartje Maastricht in een Danstent op het Vrijthof. Daarnaast betekent het festival zóveel meer doordat we het erfgoed, de actualiteit én de toekomst van de Nederlandse dans onderwerp van gesprek maken. Samen met vele professionals die het festival elk jaar bezoeken leggen we de fundamenten voor de Nederlandse dans van morgen. De belofte is groot want de danskunst is gevarieerder en dynamischer dan ooit.”

De Nederlandse Dansdagen strijken van vrijdag 30 september tot en met donderdag 6 oktober in Maastricht neer. Onder het motto Dans met mij worden publiek, makers, gezelschappen, amateurs en professionals samengebracht om dans in alle verschijningsvormen te vieren.

Meer informatie

Benieuwd naar het volledige programma? Meer informatie over de twee festivals is te vinden op onze website.

Musica Sacra
Nederlandse Dansdagen