Videoinstallatie: Woman's Work

Annemijn Rijk

Annemijn Rijk - Woman's Work

Macht, de male gaze, kapitalisme: onze maatschappij zit vol met voor normaal aangenomen structurele verhoudingen die gezamenlijk de status quo vormen. De manier waarop we denken, de manier waarop we kijken, zelfs wat we kunnen fantaseren wordt gekaderd door deze structuren waarbinnen de maatschappij vormt krijgt.

Choreografe Annemijn Rijk (1993, Breda) is gefascineerd door hoe het lichaam zich verhoudt tot deze maatschappelijke, vaak verborgen of voor normaal aangenomen kaders. Alsook door hoe het lichaam deze kan uitdagen. In haar levensgrote dansfilm installatie Woman’s Work onderzoekt ze deze tegenstellingen.

Zes schermen tonen zes vrouwen van verschillende generaties en achtergronden. Geïnspireerd door het idee van een catwalk als klemmende metafoor voor het standaard vrouwbeeld, lopen de vrouwen over een smalle, stalen balk op grote hoogte. Vijf schermen tonen hun individuele portretten, hun eigen reis binnen het voor hun dominante systeem. Het zesde scherm toont hun gezamenlijke verzet. Al dansend balanceren ze onderlinge relaties, druk, verwachtingen en manipulatie. De val is onvermijdelijk. Evenals de gedrevenheid om steeds opnieuw te zoeken naar hoe hun buigzame lijf zich kan verzetten tegen de statische, stalen balk.

Annemijn: “Als choreograaf, danser en mens heb ik zelf ondervonden dat het lichaam een confronterende, maar effectieve bron voor verandering kan zijn. In mijn werk focus ik op de verbindende, ontwapenende en immer communicerende kracht van ons lijf en laat ik het lichaam ons tonen wat het betekent om vandaag de dag mens te zijn.”

Bezoek ook de lezing over dit werk op 30 september om 12:00 uur.

di 3 okt 2023
Overige locaties :
Koning Willem I Foyer (1e verdieping)
12:00 - 23:00
Dans

Zet op wensenlijst
Info
D

ZIE OOK:
BODY OF ART

Annemijn Rijk - Woman's Work Annemijn Rijk - Woman's Work

CHOREOGRAFIE EN REGIE Annemijn Rijk

DANS Caroline Neijndorff, Pauline Roelants, Revé Ter Borg, Laura de Vos, Izah Hankammer, Yara Meziane el Otmani 

DIRECTOR OF PHOTOGRAPHY Richard Spierings

MUZIEK Aura Bouw

PRODUCTIE BODY OF ART Laura de Vos

FILMPRODUCTIE Monne Tuinhout/ Branded Cinema