Famous Last Words

Kaat Schraepen (altviool) en Nargiz Aliyeva (piano)

31.03.2024 Kaat Schraepen (c) Simon van Boxtel (1).jpg

Wat doet muziek met een leven? Wat doet een leven met muziek? Welk levensverhaal weerklinkt in de laatste noten, de laatste adem? Werken van drie componisten met een heel leven achter zich staan centraal in dit programma: Bizet, Schumann en Sjostakovitsj. 

De opera Carmen was de laatste die Bizet schreef voor zijn dood in 1875. Hij heeft het wereldwijde succes van deze nu legendarische opera nooit gekend. De opera draait niet om Bizet zelf, maar om zijn Carmen, een zigeunermeisje en een echte femme fatale. De verhalende Märchenbilder Op.113 schreef Robert Schumann in 1851, vijf jaar voor zijn dood, in een periode waarin zijn gezondheid al enorm achteruitging. Het werk vertelt een volledig levensverhaal. Schraepen sluit af met een autobiografisch werk van Dmitri Sjostakovitsj. Zijn Altvioolsonata Op.147 was zijn allerlaatste werk. 

Een verhalend programma dat je raakt in hart en ziel.​


De Belgische altvioliste Kaat Schraepen (2000) voelde zich meteen aangesproken toen ze de diepe en warme klank van de altviool hoorde en besloot op 7-jarige leeftijd deze passie te volgen. Als prijswinnaar van verschillende nationale en internationale competities verschijnt Kaat Schraepen als één van de meest noemenswaardige altviolisten van haar generatie. Ze wil graag de altviool als solo-instrument op de kaart zetten, daarom volgt ze masterclasses bij vermaarde maestro’s overal in Europa en staat zij open voor een breed repertoire.

Nargiz Aliyeva is geboren in 2001 in Moskou (Rusland). Ze begon met muzieklessen op 7-jarige leeftijd. Van 2009 tot 2019 studeerde ze piano aan de Kara Karayev Central School of Arts in Baku (Azerbeidzjan). Van 2019 tot 2020 zette ze haar studies verder aan de Baku Music Academy in de klas van Professor N. Rimazi. Momenteel studeert ze aan het Mozarteum in Salzburg in de klas van Professor R. Plagge. Ze is laureate van verschillende nationale en internationale competities, zoals: II Republican Competition of Young Pianists (Baku, Azerbeidzjan, 2012), 5th International Piano Talents Competition (Milaan, Italië, 2015), XVI International Competition “Islamic World” (Baku, Azerbeidzjan, 2017), The XVI Art Duo Music Festival (Barcelona, Spanje, 2019), “Russian Alborada” (Barcelona, Spanje, 2020), Nargiz heeft concerten gespeeld in landen zoals Oostenrijk, Duitsland, Hongarije, België, Azerbeidzjan, Estland, Italië, Spanje, Kazakhstan. Sinds 2011 heeft ze regelmatig opgetreden als solist met het Azerbeidzjan State Chamber Orchestra en het Azerbeidzjan State Symphony Orchestra. Sinds 2016 heeft ze regelmatig deelgenomen aan het International Chamber Music Festival “Musica Mundi” in Waterloo (België).

Dit concert is onderdeel van de serie de Zondagklassiekers.

zo 31 mrt 2024
Theater aan het Vrijthof:
Bovenzaal
11:30 - 12:35
Prijs € 17,50
Klassiek - Kamermuziek
Tickets
Zet op wensenlijst
Info

Incl. koffie en vlaai vooraf

K


Programma

Bizet
Carmen
 
Schumann
Märchenbilder Op.113
 
Sjostakovitsj
Altvioolsonata Op.147
 

Fotograaf

Simon van Boxtel