Rachmaninov Vespers

Cappella Amsterdam

Rachmaninov Vespers

Cappella Amsterdam

Rachmaninovs monumentale Vespers is een van de mooiste, meest indrukwekkende a capella koorwerken ooit gecomponeerd en is gebaseerd op oude Russisch-orthodoxe melodieën.

De dramatische zetting, de symfonische omvang en de grote virtuositeit zorgden ervoor dat het werk niet zozeer in de Russisch-orthodoxe liturgie zijn weg vond, maar wereldwijd zeer geliefd werd op concertpodia.'

"Cappella Amsterdam slaat de Vespers 
van Rachmaninov als een wollen
deken om je heen"

★★★★
NRC

Het stuk opent met Priidité, poklonimsya, waarin het koor een plechtige uitnodiging zingt om samen te komen voor de avonddienst. Vervolgens volgt een reeks delen, waaronder psalmen en hymnen, elk met zijn eigen karakteristieke sfeer, van vreugdevol en jubelend tot introspectief en contemplatief. Hoogtepunten van het werk zijn onder andere het sublieme Bogoróditse Dévo en Velikoye slavosloviye, dat regelmatig een gevoel van majestueuze grandeur teweegbrengt.

De naam Vespers is eigenlijk niet juist. Rachmaninov noemde zijn werk Vsénoshchnoye bdéniye, ofwel ‘Wake voor de hele Nacht’. Alleen de eerste 6 delen van het 15-delige werk behoren tot de Vespers (avondgebeden). De delen 7 t/m 14 zijn Metten (nachtgebeden) en deel 15 is een Priem (ochtendgebed). In concertvorm gaat er geen nacht overheen, al zet dit meesterwerk van Rachmaninov de tijd wel bijna stil…

Cappella Amsterdam 

Cappella Amsterdam behoort tot de absolute vocale top van Nederland. Het kamerkoor zingt repertoire van Palestrina tot Pärt en weet met hun unieke klank elke keer weer te excelleren. Zeker onder leiding van Daniel Reuss, die al sinds 1990 chef-dirigent is van Cappella Amsterdam behoort het koor tot de beste kamerkoren ter wereld.  

zo 18 feb 2024
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
16:00
Sterrang € 35
Rang 1 € 30
Klassiek - Vocaal
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
K

 

Programma

Sergei Rachmaninov (1873-1943) 
Vsénoshchnoye bdéniye
(
Vespers) 

Muzikale leiding
Daniel Reuss