Duncan Ward wordt nieuwe chef-dirigent philharmonie zuidnederland

Duncan Ward wordt de nieuwe chef-dirigent
van philharmonie zuidnederland

Vandaag maakte philharmonie zuidnederland bekend dat de Britse dirigent Duncan Ward vanaf september 2021 de nieuwe chef-dirigent van philharmonie zuidnederland wordt. 'De combinatie van kennis en vaardigheden én persoonlijkheid, zijn in bijzondere mate van belang voor een chef-dirigent met wie philharmonie zuidnederland zich voor een aantal jaren verbindt. Duncan Ward is de chef bij uitstek om het orkest mede vorm te geven in de komende periode', aldus Stefan Rosu, intendant philharmonie zuidnederland. Deze week dirigeert Ward het orkest tijdens een Livestream Concert vanuit het Muziekgebouw Eindhoven. 

Biografie Duncan Ward
De Britse dirigent Duncan Ward (1989) is geboren in Kent, Engeland in een niet-muzikale familie. Hij had al vroeg interesse in muziek en oriënteerde zich breed: door zelf te spelen (piano en hoorn), door te luisteren, te componeren en te dirigeren. Inmiddels is hij één van de meest veelzijdige dirigenten van zijn generatie met een indrukwekkend cv. Duncan Ward werkt regelmatig met orkesten als Orchestre de Paris, Staatskapelle Dresden, Londen Symphony Orchestra, Vienna Radio Symphony en Deutsche Kammerphilharmonie Bremen. In januari 2020 werd Duncan door het Festival d’Aix-en-Provence benoemd tot Artistiek Leider van de Mediterranean Youth Orchester, een functie die hij tot 2023 bekleedt. 

Duncan koestert een warm enthousiasme voor een zeer breed repertoire. Hij voelt zich evenveel op zijn gemak in de authentieke uitvoeringspraktijk als in de grote werken van de hedendaagse opera, zoals Hamlet van componist Brett Dean. Bovendien is hij een fervent voorvechter van maatschappelijke muziekprojecten: van zijn werk met de dakloze muzikanten van het Streetwise Opera-project, met een uitvoering in het Royal Opera House tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012, tot het lesgeven van muziek aan kinderen in scholen en weeshuizen in heel India als onderdeel van de WAM Foundation die hij hielp oprichten in 2006. Deze liefdadigheidsinstelling wist ook op wijlen Ravi Shankar indruk te maken. Shankar nodigde Duncan daarop uit om bij hem in California te komen studeren. Tot slot is Duncan ook een bewezen componist, met Peters Edition als vaste uitgever. Zijn werken zijn al in binnen- en buitenland uitgevoerd door ensembles van het Zweeds Radio Orkest tot de BBC Singers. 

'Ik voelde een natuurlijke connectie met het orkest, al vanaf onze eerste repetitie.'


In seizoen 2019-2020 maakte Ward zijn debuut bij philharmonie zuidnederland in het Concertgebouw in Amsterdam. “Ik voelde een natuurlijke connectie met het orkest, al vanaf onze eerste repetitie. Ik was meteen ontzettend opgewonden door onze muzikale uitwisseling en dat met één van de meest veeleisende werken uit het repertoire - de Jeux van Debussy. Ik voelde direct dat ik hier te maken had met een kleurenpalet en een verzameling aan open, nieuwsgierige musici die ik heel graag veel beter wil leren kennen.” 

Duncan Ward en philharmonie zuidnederland 
Zowel het orkest als Duncan Ward delen de visie dat klassieke muziek eenieders leven kan verrijken. De philharmonie zuidnederland biedt een grote diversiteit aan activiteiten aan voor verschillende publieksgroepen, net zoals Ward zich als dirigent en componist inzet voor het breed toegankelijk maken van klassieke muziek. Ward heeft een brede repertoirekennis: zijn muzikale interesse is niet beperkt tot de traditionele klassieke muziek en hij staat bekend om zijn interpretatie van hedendaagse muziek. De keuze voor Duncan Ward is gebaseerd op zijn nu al indrukwekkende carrière als jonge dirigent. Samen met philharmonie zuidnederland zal hij een breed scala aan repertoire gaan uitvoeren en is hij betrokken bij vernieuwende projecten die het orkest verder laten groeien. Zijn positieve energie en aanstekelijk enthousiasme komen de muzikale kwaliteit én de concertbeleving ten goede. 'Duncan weet een partituur te doorgronden en het is zijn doel om de intenties van de componist te representeren. Vervolgens weet hij dit met zijn dirigeertechniek over te brengen op de musici. Hij is een motivator pur sang: hij motiveert mensen om het beste uit zichzelf te halen. Hij is veeleisend, maar met vertrouwen, vriendelijkheid en respect', aldus Stefan Rosu. Ward is aangesteld voor 3 seizoenen vanaf september 2021. 

Vertrek Dmitri Liss
Dmitri Liss zal aan het einde van seizoen 2020-2021 afscheid nemen als chef-dirigent bij philharmonie zuidnederland. Hij gaf gedurende vijf intensieve jaren leiding aan het orkest en wist van philharmonie zuidnederland één orkest te maken. Liss blijft als gast-dirigent aan het orkest verbonden.  

Livestream Concert 29 oktober
Deze week repeteert philharmonie zuidnederland onder leiding van Duncan Ward en op donderdag 29 oktober vindt er een Livestream Concert plaats vanuit Muziekgebouw Eindhoven. Een presentator neemt luisteraars mee door de avond (Nederlandstalig of Engelstalig).