d7.jpg

Expositie Dans van WIl van der Laan verlengd

Te zien tot en met eind oktober 2022

Kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde maakt beelden en schilderijen met een bijzondere zeggingskracht. Zijn werk is te vinden in particuliere collecties, maar ook in openbare ruimtes. Tijdens de Nederlandse Dansdagen was in de foyer op de eerste verdieping van Theater aan het Vrijthof zijn bijzondere expositie DANS te zien. Ondanks dat de jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen voorbij is, is deze expositie reeds verlengd tot en met eind oktober 2022. Wils liefde en inspiratie voor dans is op een bijzondere manier ontstaan. Dit is zijn verhaal.

Na een reis door Andalusië in gezelschap van flamencodanseres Carmen de Torres maakte Wil op avontuurlijke wijze kennis met de flamenco, een intense ervaring die hem nooit meer losliet. Zwerftochten door gitanos-buurten in Sevilla en flamencovoorstellingen in de diverse theaters van Nederland inspireerden hem tot wervelende schilderijen. 

Dat was niet Wils eerste kennismaking met dans. Reeds als jonge tekendocent, decennia geleden, in de oude kloosterschool te Maastricht waar de studio’s van de Vooropleiding Dans gevestigd waren, maakte Wil, geïnspireerd door Degas en Rodin, schetsen van jonge balletdansers en –danseressen. Grote bewondering had hij voor de discipline van de leerlingen die naast hun gewone schoolprogramma dag na dag hun lichaam trainden als voorbereiding op hun professionele dansopleiding.  Het was één van deze oud-leerlingen, Claudia Laenen, ex-danseres, nu hoofd marketing van de Nederlandse Dansdagen, die hem liet kennismaken met de wereld van de moderne dans en hem het leven achter de coulissen liet ervaren.

Een nieuwe passie ontvlamde in Wil. Die samenballing van kracht en kunst, die zuivere, samensmelting van souplesse en energie. Dynamiek, ritmiek, overgave, gepolijste gespierde lijven in totale beheersing. Voor Wil een feest van herkenning. Voor een kunstenaar met als handelsmerk Energie en Vitaliteit bleek de wereld van de moderne dans een spannende Fundgrube. Belichting en choreografie, beweging en verstilling, pure acrobatiek, passie en overgave: hij wilde het allemaal vastleggen, het éne moment in één beeld, alle momenten in een weids panorama.  
 
Met als basis een gezamenlijke liefde voor flamenco kwam Wil in contact met de directeur van de Nederlandse Dansdagen, Ronald Wintjens. Besloten werd een expositie samen te stellen met op flamenco geïnspireerde werken, in Theater aan het Vrijthof tijdens de eerstvolgende editie van de Dansdagen. Door corona werd de expositie echter twee keer uitgesteld. “Elk nadeel heb se voordeel”, zei Nederlands begaafdste danser op het voetbalveld. De lockdown werkte voor Wil als de doorbraak van een stuwdam: een stortvloed aan andere “danswerken” verliet zijn atelier en een deel ervan is hier te zien, in de Foyer van het Theater aan het Vrijthof, als kunstzinnig voor- en nagerecht van de voorstellingen tijdens en na het Festival Nederlandse Dansdagen 2022.

ND - 01.10.2022 Wil van der Laan ND - 01.10.2022 Wil van der Laan ND - 01.10.2022 Wil van der Laan ND - 01.10.2022 Wil van der Laan