1000 + 1 Nacht (8+)

De Toneelmakerij & Sadettin K

De Toneelmakerij en Sadettin K - 1000+1 Nacht

De verhalen van Duizend-en-een-nacht kennen we vooral van de sprookjesachtige Disney-films zoals Aladdin, Sinbad en Ali Baba en de veertig rovers. De Toneelmakerij en meesterverteller Sadettin Kırmızıyüz gebruiken deze eeuwenoude vertellingen als inspiratie voor de nieuwe muzikale familievoorstelling 1000+1 nacht. Laat je betoveren door de kracht van verhalen. Voor iedereen vanaf acht jaar!

Het verhaal
Layla ligt in het ziekenhuis. Ze slaapt, heel diep. Vader Ersin zit dag en nacht aan haar bed en vertelt haar de verhalen uit Duizend-en-een-nacht. Iedereen in het ziekenhuis luistert mee, van de hoofdarts tot de schoonmaker. In Layla’s fantasie komen de verhalen tot leven. Stoere krijgsters bewegen op het ritme van de hartslagmeter, djinns komen tevoorschijn uit een infuus. Terwijl de artsen druk om haar bed dansen, vliegen Layla en haar vader over woestijnen, dobberen ze langs onbewoonde eilanden en dwalen ze door sprookjessteden. Het ziekenhuis en de fantasiewereld lopen steeds meer door elkaar. Wat zeker is: zonder de deskundigheid van de artsen zal Layla niet beter worden, maar zonder de liefdevolle verhalen van haar vader ook niet.

Laat je betoveren!


Sadettin Kırmızıyüz: “Ik heb enorm veel zin in deze voorstelling, omdat het een rijke aanvulling is op de verhalen die mijn kinderen al kennen. Naast Roodkapje nu ook Sinbad, naast Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen nu ook Ali Baba en de Veertig Rovers. Ons land, maar ook ons gezin, is een mengelmoes van culturen en verhalen en met deze voorstelling draag ik daar graag een steentje aan bij.”

Paul Knieriem: “Iedere ouder weet hoe belangrijk het is om zijn of haar kind 's avonds voor te lezen. Niet omdat het belangrijk is, of goed voor de opvoeding, maar omdat het zo'n fijn intiem moment is wat je samen deelt. Ik hoop dat deze voorstelling dezelfde intimiteit heeft als het vertellen van een mooi verhaal vlak voor het slapengaan.”

za 4 nov 2023
Theater aan het Vrijthof:
Papyruszaal
19:30 - 21:00
Prijs € 22,50
Kinderen € 18
Familie en Jeugd
Tickets
Zet op wensenlijst
Info
F
'Een slim in elkaar gezet en vooral heerlijk gespeelde ode aan de helende kracht van de verbeelding.'

★★★★
De Volkskrant

'Dankzij het vrolijke spel van vooral Denise Aznam [...] blijft de voorstelling licht met een diepere laag.'

Parool

‘Op een speelse manier verweven de verhalen zich met elkaar en bewegen de personages zich dwars door de verschillende lagen heen. Schrijver Sophie Kassies en regisseur Paul Knieriem laten hiermee op een mooie manier de kracht van theater zien aan een jonge doelgroep.’

Theaterkrant

1001 nacht 03 © Sanne Peper.jpg 1001 nacht 04 © Sanne Peper.jpg 1001 nacht 12 © Sanne Peper.jpg 1001 nacht 01 © Sanne Peper.jpg

Over de Toneelmakerij
De Toneelmakerij maakt gedurfd en actueel familietheater met liefde voor taal, experiment en maatschappelijke betrokkenheid. Hun voorstellingen zijn vele malen bekroond, onder meer met de Podium Kids Prijs (voorheen Zapp Theaterprijs) en de Gouden Krekel.

Over Sadettin Kırmızıyüz
Sadettin Kırmızıyüz (1982) is theatermaker, verhalenverteller en acteur. In zijn werk doorbreekt hij de kaders van onze vastgeroeste denkpatronen. Hij maakte naam met o.a. Somedaymyprincewill.com, Citizen K. en MONUMENTAAL over identiteit, migratie en discriminatie. Zijn voorstellingen werden regelmatig uitgeroepen tot een van de beste voorstellingen van het betreffende seizoen.

Tekst Sophie Kassies

regie Paul Knieriem

Dramaturgie Paulien Geerlings

Componist Kaveh Vares

decorontwerp Sacha Zwiers

lichtontwerp Gé Wegman

Kostuumontwerp Jorine van Beek

spel Sadettin Kırmızıyüz, Denise Aznam, Kyra Bououargane, Mark Kraan, Harun Balcı, Abdelkarim el Baz, Bitha Babazadeh

fotografie Jan Hoek, Sanne Peper