<Afbeelding (ID 3056) bestaat niet>

75 jaar bevrijding Limburg gevierd met Metropole Orkest

En gastartiesten Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird 

Drie muzikale avonden waarbij
drie Limburgse steden elkaar verbinden en versterken.


Aankomend seizoen is het 75 jaar geleden dat Limburg van de Duitse bezetting werd bevrijd door de Amerikanen, Britten en Canadezen. De steden kleurden oranje, overal wapperde de Nederlandse vlag, iedereen droeg oranje van rokken tot spelden en Amerikaanse jazz hits schalden door de straten. Een historische gebeurtenis die herinnerd en gevierd moet worden. Speciaal ter gelegenheid van ‘75 jaar bevrijding Limburg’ organiseren Jazz Maastricht, Theater aan het Vrijthof, Parkstad Limburg Theaters en De Maaspoort Theater en Events drie concertavonden met het Metropole Orkest en gastoptredens van Limburgse artiesten Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird. Deze concerten ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding Limburg worden in Limburg mede mogelijk gemaakt door de Provincie Limburg. 

Metropole Orkest onlosmakelijk verbonden met de bevrijding

Het Metropole Orkest is ’s werelds belangrijkste jazz- en poporkest, en is onlosmakelijk verbonden met de bevrijding, omdat zij in 1945 speciaal werden opgericht door de regering in ballingschap en het koningshuis om het volk hoop en vertier te bieden. Het programma Songs of Freedom brengt de belangrijkste naoorlogse songs uit de jazz- en popmuziek met als thema vrijheid en verbondenheid. Liedjes van verschillende generaties uit Limburg, Nederland en de rest van de wereld.

Programma Songs of Freedom

Speciaal ter gelegenheid van ‘75 jaar bevrijding Limburg’ organiseren Jazz Maastricht, Theater aan het Vrijthof, Parkstad Limburg Theaters en De Maaspoort Theater en Events drie concertavonden met het Metropole Orkest en gastoptredens van de Limburgse artiesten Brigitte Heitzer, HAEVN, Frans Pollux en Blackbird. Naast de mooiste bevrijdingsklanken die het Metropole Orkest zal laten klinken, brengen alle bovengenoemde artiesten elk een aantal nummers ten gehore, waarvan zij samen met het Metropole Orkest de arrangementen hebben geschreven. Deze nummers zullen bestaan uit zowel covers als eigen nummers, die voor hen de vrijheid vertaald naar muziek. Denk daarbij aan nummers van Jacques Brel, Toon Hermans, Ella Fitzgerald, John Lennon, Ramses Shaffy. Aanvullend zal het Metropole Orkest in hun eigen repertoire duiken, waaronder muziek van Vera Lynn, Glen Miller, Benny Goodman, Artie Shaw, Tommy Dorsey, Jo Stafford maar ook Édith Piaf en Charles Trenet die vele soldaten en burgers met een onbegrensd optimisme door de vernietigende oorlog sleepte. 

Songs of Freedom eerste concert na optimalisering toneelakoestiek

Het is het derde jaar op rij dat Theater aan het Vrijthof gaat verbouwen. Deze zomer (start 15 juni) wordt, na de verbouwing van de theaterzaal afgelopen jaar, de akoestiek op het toneel van Theater aan het Vrijthof aangepakt. ‘Het geluid is na de eerste ronde al enorm verbeterd’, aldus Jean Boelen, directeur van Theater aan het Vrijthof, ‘de laatste tien procent wordt aankomende zomer gerealiseerd op het toneel’. ‘Het publiek is al bediend, nu de musici op het podium nog’, Stefan Rosu, intendant, philharmonie zuidnederland. Het Metropole Orkest mag als eerste de kop afbijten in de compleet verbouwde theaterzaal met zowel verbeterde akoestiek in de zaal als op het podium. Dit moment wordt door Theater aan het Vrijthof feestelijk ingeluid voorafgaande aan het concert. Daarbij zal met dank aan de Provincie Limburg het nieuwe voordoek officieel worden geopend.