Nederlandse Dansdagen 2022 - Zwanen en Innovatieprijs

DANSPRIJZEN 2022 UITGEREIKT TIJDENS 25-jarig JUBILEUM 
NEDERLANDSE DANSDAGEN

Gouden Zwaan voor Lloyd Marengo
Jonge Zwanen voor 'Birds' en danser Dietrich Pott
Zwanen voor 'Figures in Extinction [1.0]' en danser Young Gyu Choi
Simon Bus wint innovatieprijs

Tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof zijn de VSCD Dansprijzen, beter bekend als de Zwanen, uitgereikt. De openingsavond van de 25e editie van de Nederlandse Dansdagen kreeg een extra feestelijk tintje door de uitreiking van een Gouden Zwaan. Voor het eerst werden er ook Jonge Zwanen uitgereikt aan de meest indrukwekkende jeugddansproductie en jeugddansprestatie. Deze nieuwe dansprijzen zijn op initiatief van het gehele jeugddansveld in het leven geroepen, als erkenning voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen van de jeugddans.  

Dit zijn de dans winnaars van de 25e jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen 2022 op een rij: 

Gouden Zwaan

Lloyd Marengo ontving de Gouden Zwaan, als waardering voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als wegbereider voor de hiphop community. 

Zwanen

De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan ‘Figures in Extinction [1.0]’ van Crystal Pite en Simon McBurney, gemaakt voor Nederlands Dans Theater 1. Danser Young Gyu Choi van Het Nationale Ballet kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in ‘7e Symfonie’ van Toer van Schayk. 

Jonge Zwanen

De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie ging naar ‘Birds’ van Dalton Jansen, gemaakt voor DOX. Breakdancer Dietrich Pott ontving de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor zijn rol in ‘B-Boy XL’ van Maas theater en dans. 

Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht

Nieuw was ook de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht, waarbij de winnaar met een geldbedrag van €25.000,- zijn of haar idee voor een nieuwe voorstelling kan uitwerken. Simon Bus is de winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Het geldbedrag is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht, voor een nieuw te maken werk wat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 in première zal gaan.

Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)

VSCD is de belangrijkste belangenbehartiger van theaters en concertgebouwen. Podiumkunstenaars dragen krachtig bij aan het kunstklimaat en zijn het kapitaal van theaters en concertgebouwen. Hun prestaties verdienen bijzondere aandacht en een groeiend publiek. Daarom reikt de VSCD jaarlijks prijzen uit voor de indrukwekkendste podium prestaties in verschillende genres. De VSCD Dansprijzen worden mogelijk gemaakt door de Podium Cadeaukaart.

De Nederlandse Dansdagen

De 25e editie van de Nederlandse Dansdagen vindt plaats van 30 september t/m 6 oktober. In deze jubileumeditie van het festival kun je het beste van de Nederlandse dans ervaren in en vanuit Maastricht. Voor meer informatie over de Nederlandse Dansdagen en het volledige programma, zie www.nederlandsedansdagen.nl.