Een meeuw - Toneelgroep Maastricht

toneelgroep maastricht sprankelt in een meeuw

Op 4, 5 en 6 maart 2022 is Theater aan het Vrijthof het podium voor de landelijke première van Een meeuw, de nieuwe voorstelling van Toneelgroep Maastricht. Topregisseur Michel Sluysmans en schrijver Ilja Leonard Pfeijffer werkten samen aan deze vernieuwde en sprankelende versie van Tsjechov's toneelklassieker.

Een sprankelende bewerking van Tsjechov's klassieker

Na de succesvoorstellingen Noem het maar liefde en Peachez (beide in 2019) brengt artistiek leider en regisseur Michel Sluysmans, in samenwerking met schrijver Ilja Leonard Pfeijffer, een moderne interpretatie van Anton Tsjechov’s De meeuw.

Al vanaf zijn schooltijd is Sluysmans een groot liefhebber van het werk van Tsjechov, specifiek omdat zijn stukken gaan over gewone mensen met grote problemen en gekenmerkt worden door een magische sfeer van melancholie en humor. Desondanks wilde hij De meeuw niet één op één ensceneren. Samen met Pfeijffer creëerde hij daarom een nieuwe, verfrissende interpretatie van Tsjechov's De meeuw.

"Tsjechovs stuk eindigt met een pistoolschot, maar wat gebeurt er daarna? Ik ging De Meeuw van Tsjechov steeds meer zien als een uitnodiging om een nieuw stuk te maken dat weliswaar zeer op het origineel is geïnspireerd, maar dat de vrijheid neemt nieuwe afslagen te nemen."
 
Om Tsjechov's gedachtegoed eer aan te doen, gaf hij Een meeuw de ondertitel ‘Een komedie in 4 bedrijven’ mee. Er moet gelachen worden. Het publiek moet zichzelf gaan herkennen in al die mooie, maar ook treurige, personages die hunkeren naar liefde en zingeving. Die herkenning moet een opluchting teweegbrengen, een collectief bewustzijn dat we allemaal worstelen met hetzelfde, en opluchting schept ruimte voor de lach. 
 
Michel Sluysmans was tussen 2009 en 2011 als vast acteur verbonden aan het Nationale Toneel. Samen met Servé Hermans vormt hij sinds januari 2015 de artistieke leiding van Toneelgroep Maastricht en sinds 2019 de directie. In datzelfde jaar ontving het duo de Inspiratieprijs van het Prins Bernard Cultuurfonds Limburg voor hun inspirerende bijdrage aan het maatschappelijke en culturele klimaat in de provincie.
 
Wendell Jaspers, Thijs Römer, Jouman Fattal, Tarik Moree, Esther Scheldwacht, Dries Vanhegen, Emma Buysse en Tim Helderman vormen het ensemble in de tragische komedie Een meeuw.