<Afbeelding (ID 925) bestaat niet>

Filosofenreeks Het Zuidelijk Toneel een hit

Extra voorstelling Spinoza én extra lezing van Studium Generale door Tinneke Beeckman, tekstschrijver van de voorstelling Spinoza

13.11.2019 - Na Socrates en Marx is Spinoza nummer drie van de aansprekende, humorvolle en onderhoudende filosofenreeks van Het Zuidelijk Toneel. Vanwege de grote belangstelling en een uitverkochte zaal, is er niet alleen door Theater aan het Vrijthof op maandag 11 februari 2019 een extra voorstelling bijgeboekt, ook organiseert Studium Generale als randprogramma op de voorstelling een lezing door Spinozakenner Tinneke Beeckman, tevens tekstschrijver van Spinoza. Deze lezing vindt plaats op donderdag 7 februari 2019 om 20.00 uur aan de Universiteit van Maastricht, Tongersestraat 53. Ook met deze derde filosofenvoorstelling wekt Het Zuidelijk Toneel een filosoof tot leven en kijkt terug op zijn leven, werk en erfenis.

Nummer drie in aansprekende, humorvolle en onderhoudende filosofenreeks

‘Niets menselijks is mij vreemd.’ Eindelijk! Nederlands bekendste filosoof, Baruch Spinoza, is aan de beurt. Spinoza leeft en is brandend actueel. Naast zijn bevlogen en rationeel onderbouwde boodschap van vrede, vrijheid en openheid staat een man van vlees en bloed, heen en weer geslingerd tussen eenzaamheid, vrijheid, strijd en verzet. Hij toont dat er géén kloof kan zijn tussen overtuiging en het eigen leven, tussen denken en praktische wijsheid, tussen idealen en politiek realisme. Een voorstelling voor jonge idealisten, oude krokodillen en iedereen die af en toe eens nadenkt.

Extra voorstelling Spinoza in Maastricht

Vanwege de grote belangstelling voor de voorstelling Spinoza is er een extra voorstelling bijgeboekt in Maastricht op maandag 11 februari 2019.  Na de grote belangstelling voor Marx, gespeeld door Frank Lammers, is het nu de beurt aan ervaren rot Han Kerckhoffs in Spinoza. De filosofenreeks is uit de koker van bedenker en regisseur Stefaan Van Brabandt. De tekst wordt geschreven door Spinozakenner Tinneke Beeckman.

Lezing Tinneke Beeckman, georganiseerd door Studium Generale

Rondom de voorstellingen organiseert Studium Generale een gratis lezing gegeven door Spinozakenner Tinneke Beeckman, de tekstschrijver van Spinoza. Tinneke Beeckman is een Vlaamse filosofe, docente en columniste. Ze schreef in 2012 het boek Door Spinoza’s Lens, waarin ze Spinoza’s denken grondig beschrijft en daarbij zes perspectieven voor de hedendaagse burger geeft: vrij debat en geloof, revolte, politiek en moraal, meditatie, Darwins evolutietheorie en seksualiteit. In de lezing bespreekt Beeckman enkele levenslessen die Spinoza’s filosofie (Ethica, die er is op gericht om mensen zelf te laten ontdekken hoe ze vrij kunnen zijn) bieden voor mensen vandaag de dag. Deze lezing vindt plaats op donderdag 7 februari 2019 in de Aula van de Universiteit Maastricht, Tongersestraat 53.

Spinoza

De zeventiende eeuwse filosoof Spinoza heeft inspirerende levenslessen geformuleerd.  Zijn 'Ethica' is er op gericht om mensen zelf te laten ontdekken hoe ze vrij kunnen zijn. Spinoza's wijsheid is open en bevordert de vrijheid. De filosoof verafschuwt mensen die anderen vertellen hoe ze moeten leven. Dit is de kern van zijn kritiek op de theologen en de moraalfilosofen van zijn tijd. Daarbij speelt leven volgens de rede een belangrijke rol, al beseft Spinoza hoe moeilijk dat kan zijn.